Verden

Stormskader skaper usikkerhet

Ødeleggelsene etter stormen Sandy kan føre til praktiske problemer, flere uregelmessigheter og lavt fremmøte under presidentvalget i USA.

WASHINGTON: Både Barack Obama og Mitt Romney har i helgen gjennomført en frenetisk sluttspurt i et forsøk på å hindre at folk blir hjemme på valgdagen.

Men det er nettopp det som kan skje i New York og de andre områdene på østkysten som fortsatt sliter med strømbrudd, bensinmangel og ødeleggelser etter det voldsomme uværet for en uke siden.

Flere velgere sier til amerikanske medier at de gjerne vil stemme, men de er ikke sikre på om de får det til midt i kaoset som råder.

– Det er mulig at vi vil oppleve en markant nedgang i oppmøtet i noen av disse tett befolkede områdene, sier professor Michael MacDonald ved George Mason University til Reuters.

– Effektene på stemmegivningen kan bli ganske dramatisk, føyer han til.

Andre valglokaler

Det skaper også bekymring at mange tusen velgere vil måtte bruke andre valglokaler enn de er vant til. I New York er om lag 143.000 innbyggere henvist til å stemme i andre lokaler, ifølge borgermester Michael Bloomberg. Han kalte søndag byens valgstyre for «ufunksjonelt» og ba det innstendig om å sørge for at valgfunksjonærene får beskjed om endringene i hvor folk skal stemme.

Uværet har også bidratt til tidsnød når det gjelder å få stemmeurner og annet utstyr ut til valglokalene. Blant annet skal det utplasseres generatorer for å sikre strøm i valglokalene.

I New Jersey, der 25 prosent av boliger og bedrifter fortsatt er uten strøm, har man i enkelte kretser åpnet for at stemmeseddelen kan leveres via epost eller faks. Men det kan igjen bidra til velgere misforstår de formelle prosedyrene og at stemmene blir underkjent.

Går rettens vei

Den helt spesielle situasjonen vil trolig føre til flere rettslige klager enn vanlig.

I Florida har Demokratene i helgen levert inn en klage etter at mange velgere ikke fikk forhåndsstemt på grunn av lange køer.

Problemene har oppstått etter at den republikanske delstatsregjeringen kortet ned antall dager det kan avgis forhåndsstemmer, ifølge The New York Times.

I Ohio varslet republikanere at de ville gå rettens vei for å forsvare et direktiv de lokale valgfunksjonærene har fått i ellevte time, om at velgerne må bekrefte hva slags ID-kort de bruker. Ifølge kritikere kan direktivet føre til at tusenvis av forhåndsstemmer blir kjent ugyldige.

Vippestatene

De juridiske kampene kan bli spesielt mange i de viktige vippestatene, der oppslutningen om Obama og Romney er svært jevn. Mens Republikanerne mobiliserer mot det de mener er «valgfusk», er Demokratene opptatt av å forsvare «velgernes rettigheter», skriver The New York Times.

Juridiske eksperter tror at de mange praktiske endringene øker muligheten for at den tapende kandidaten vil gå rettens vei for å få resultatet omgjort.

– Djevelen er i detaljene, og det er ingen tvil om at disse nye reglene vil bli fruktbar grunn for dem som velger å utfordre valgresultatet, sier valgeksperten Angelo Genova i New Jersey.

Et annet spørsmål er om lav valgdeltakelse på østkysten vil føre til at Obama får færre stemmer enn Romney på landsbasis, selv om han likevel kan komme til å vinne valget. Flere eksperter tviler på at det vil skje.

– Man vil se et lavere oppmøte, ja, men det vil ikke endre resultatet, sier Professor Jamie Chandler ved Hunter College. Han spår at Obama kommer til å vinne valget med minst 1 million stemmer.

Mer fra Dagsavisen