Verden

Stormer rundt Trumps telefonsamtaler

Det var bare et spørsmål om tid før det ble innledet prosess om riksrett mot Donald Trump, mener USA-ekspert Hilde Restad. Flere av presidentens telefonsamtaler vekker nå oppsikt.

– Allerede dagen etter at Trump ble valgt hadde han sagt og gjort så mye rart at han åpenbart ikke var skikket som president. Så det var egentlig bare et spørsmål om tid før demokratene startet en riksrettsprosess, mener førsteamanuensis og USA-ekspert Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole.

Tirsdag forrige uke kunngjorde toppdemokraten Nancy Pelosi at de folkevalgte starter en formell gransking som kan føre til at Trump stilles for riksrett for maktmisbruk.

Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, har uttalt at hun mener presidenten ikke ga dem noe valg.

Les også: Derfor kan det gå mot riksrett: Se hva Trump-skandalen handler om

Varslet

Bakgrunnen er innholdet i en telefonsamtale Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i slutten av juli. En person leverte et varsel om innholdet i samtalen, der Trump ba Zelenskyj om å bidra til en etterforskning av tidligere visepresident Joe Biden og sønnen hans (se faktaboks for mer om dette).

Toppdemokraten Nancy Pelosi har kunngjort en formell gransking av Trump. FOTO: SERGIO FLORES/NTB SCANPIX

Toppdemokraten Nancy Pelosi har kunngjort en formell gransking av Trump. Foto: Sergio Flores/NTB scanpix 

Flere demokrater har også tidligere tatt til orde for å innlede riksrettssprosses mot Trump. Restad sier Pelosi hele tida har prøvd å veie to ulike ansvar i møte med kravene fra partifeller.

Det ene er som partileder for demokratene i Kongressen, der jobben er å vinne valg. Det andre er å følge grunnloven og kontrollere og ha oppsyn med utøvende makt.

– Etter offentliggjøringen av Ukraina-samtalen ble det vanskeligere å ikke skulle etterforske presidenten, sier Restad.

Les også: Republikansk eks-senator hevder det er flertall i Senatet for å fjerne Donald Trump

Last og brast

NTNU-professor og USA-ekspert Torbjørn Lindstrøm Knutsen tror demokratene gambler på å få raskt gjennomført en etterforskning i Representantenes hus.

– Da kan de overlevere en tiltale til Senatet så fort som mulig for å svekke Trumps kandidatur og ressurser når han starter kampen for å bli gjenvalgt, sier han til Dagsavisen.

Spørsmålet er om de vil klare det før presidentvalget neste år.

– Risikoen er at de befinner seg i en boble, der de er så oppsatt på å få bort Trump at de ikke helt ser maktas realiteter, fortsetter Knutsen.

Realiteten er at Trump har mange kjernevelgere og konstant oppslutning over tid, forklarer han.

– Vi kan anta at de vil stå last og brast med presidenten. Ingenting er avgjort, og innsatsen er høy på begge sider, fortsetter Knutsen.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy speaks with journalists during a joint drill of departments of Interior Ministry at the International training Centre near the village of Stare in Kiev region, Ukraine September 30, 2019.  REUTERS/Gleb Garanich

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Gleb Garanich/NTB scanpix

Restad har tro på en avklaring før presidentvalget neste år.

– De vil ikke at dette skal dominere valgkampen. Det er heller ikke i republikanernes interesse å ha en president som er midt i en riksrettsprosess mens det er gjenvalg, sier hun.

Det gjenstår å se hvordan prosessen utspiller seg, fortsetter Restad.

– Vi kan heller ikke forutse hvordan Trump reagerer hele veien, men så langt ser det ut til at strategien er å bruke Twitter til å angripe alle, sier hun.

Les også: Kongressmedlemmer mener Trump-varselet er urovekkende

Ut mot demokratene

Trump har avvist at han har gjort noe galt, og hevder seg utsatt for en heksejakt.

– Som dere nå vet, var uttalelsen min til Ukrainas president perfekt. Men varsleren meldte om en helt annen uttalelse, sa Trump fra Det hvite hus mandag.

På Twitter har Trump blant annet gått ut mot lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff, som han anklaget for å ha funnet opp sitater fra telefonsamtalen.

– Arrestasjon for forræderi? tvitret Trump mandag.

Seinere samme dag meldte den amerikanske avisen New York Times at Trump nylig skal ha lagt press på Australias statsminister Scott Morrison for å få hjelp til å sverte Russland-granskingen og stille ham i bedre lys, skriver NTB.

Leder: USA taper ansikt når Trumps metoder avsløres for åpen scene

– Forklarer bitterheten

I likhet med Ukraina-samtalen, skal Det hvite hus ha begrenset tilgang på referatet fra Trumps prat med Morrison, ifølge kildene til den amerikanske avisen.

Restad ved Bjørknes høyskole mener nyheten ikke har noen særlig betydning, annet enn at den forsterker demokratenes avgjørelse om å innlede riksrettsetterforskning.

– Mer og mer vil bli kjent, og så er det opp til Representantenes hus å stemme over hva presidenten skal anklages for, sier hun.

(FILES) In this file photo taken on November 20, 2016 President-elect Donald Trump meets with former New York City Mayor Rudy Giuliani at the clubhouse of the Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey. - Many Americans remember Rudy Giuliani as the competent and reassuring mayor of New York City during the September 11 attacks. Now, as a fast-talking lawyer for Trump, he is a key figure of the Ukraine scandal amid revelations that he was Trump's roving point man for a drive to persuade Zelensky to launch a corruption investigation into former Vice President Joe Biden son Hunter's activities. (Photo by Don EMMERT / AFP)

Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani (t.v.) sier han bare vil samarbeide med granskingen i representantenes hus dersom presidenten vil det. Her er de to avbildet i 2016. Foto: Don Emmert/NTB scanpix

Knutsen sier han ikke har satt seg inn i saken knyttet til Australias statsminister, men mener nyheten gir et tydelig bilde på Trumps framgangsmåte.

– Den faller inn i et mønster, der Trump kontakter statsledere og andre og ber dem gjøre ham tjenester. Trump oppfører seg som en forretningsmann, sier Knutsen.

Manglende politisk bakgrunn før han ble president, betyr at Trump kommer utenfra det etablerte politiske miljøet.

– Jeg tror det forklarer mye av måten han oppfører seg på, men også litt av den bitterheten når han sier han blir forfulgt – Trump oppfører seg slik han alltid har gjort, fortsetter NTNU-professoren.

Les også: NBC News: «Total panikk» i Det hvite hus

Riksrett – eller ikke?

Flere komiteer i Representantenes hus etterforsker nå for å avgjøre om de skal anbefale at Trump stilles for riksrett.

Skjer det, er en av de mulige veiene framover at Representantenes hus stemmer over hvilke anklager som skal rettes mot Trump. Får de flertall, stilles Trump for riksrett. Saken går da videre til Senatet, som skal føre rettssaken og stemme over om presidenten skal dømmes. Da trengs det to tredelsflertall.

– Vi vet ennå ikke om vi kommer dit at Huset stemmer over forslaget om å innlede riksrettssak. Sannsynligheten er veldig stor for at det skjer, men vi vet heller ikke om alle demokratene da vil stemme for, sier Knutsen.

– Det sitter langt inne for mange å stemme for riksrett, fortsetter han, og legger til at det er den første kneika demokratene nå må over.

Klarer de det, er Senatet neste hinder. Demokratene har flertall i Representantenes hus, mens det er republikanerne som er størst i Senatet.

– Det blir ingen dom, for republikanerne er i flertall, tror Knutsen.

I den amerikanske grunnloven slås det fast at presidenter kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet eller forseelser knyttet til misbrukt av politisk makt. I 1974 trakk Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-saken, mens Bill Clinton ble frifunnet i riksretten for mened i 1999.

Les også: Trumps allierte og Demokratene i bitter ordstrid om riksrett

---

Veien til riksrettsprosessen mot Trump

  • * 25. juli hadde USAs president Donald Trump en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
  • * Trump frøs 400 millioner dollar i militær bistand til Ukraina noen dager før telefonsamtalen.
  • * 12. august slo en ansatt i amerikansk etterretning alarm om innholdet i samtalen. Den ansatte varslet generalinspektør for amerikansk etterretning, Michael Atkinson.
  • * Fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, Joseph Maguire, nektet innledningsvis å gi etterretningskomiteen i Representantenes hus en kopi av varselet.
  • * 18. september lekket det ut noen få detaljer om et varsel mot Trump til Washington Post og andre medier. Ikke navngitte kilder sa senere at Trump forsøkte å presse Ukraina til å granske en av hans hovedutfordrere i valget i 2020, Joe Biden.
  • * 24. september varslet toppdemokraten Nancy Pelosi at Representantenes hus vil starte en riksrettsprosess mot Trump.
  • * 25. september ble både et sammendrag av telefonsamtalen og varselet overlevert til Kongressen.
  • * 26. september ble en delvis sladdet versjon av den ni sider lange varslerrapporten offentliggjort av etterretningskomiteen.
  • * Varsleren hevder blant annet at Trump misbrukte presidentembetets makt til å be et annet land om å påvirke neste års presidentvalg, og at han brukte militærbistanden som pressmiddel.
  • * Det hvite hus forsøkte ifølge varsleren å skjule dokumentasjon på samtalen Trump hadde med Zelenskyj.
  • * En tjenestemann i Det hvite hus har bekreftet varslerens påstand om at et sammendrag av samtalen ble flyttet til en hemmelig server.
  • * Den anonyme varsleren tilhører USA etterretningsapparat.
  • * Trump selv har erkjent at han oppfordret Ukraina til å etterforske Biden og hans sønn for korrupsjon, men nekter for å ha gjort noe galt og hevder seg utsatt for en heksejakt.
  • (Kilde: NTB)

---

Mer fra Dagsavisen