Verden

Storkoalisjon i boks

TYSKLAND: – Vi danner en storkoalisjon for å løse store oppgaver, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Vi vil ikke utvikle en gjeldsunion, men en union for stabilitet, sa hun om eurosonen.

Onsdag formiddag undertegnet Merkel og lederen for sosialdemokratene, Sigmar Gabriel, avtalen om den nye regjeringskoalisjonen. Merkels konservative alliansepartner, CSU-leder Horst Seehofer, var også til stede under seremonien.

Det var etter 17 timer intense forhandlinger det siste døgnet at den nye regjeringsplattformen endelig kunne annonseres.

Sosialdemokratene får seks av 14 ministerposter, CDU får fem, mens CSU får tre ministre i den nye regjeringen.

Gjennombrudd

Gjennombruddet kom i de tidlige morgentimene onsdag da partilederne ble enige om de siste detaljene i koalisjonsavtalen etter å ha vært i samtaler gjennom hele natten.

Forutsetningen er imidlertid at partimedlemmene i SPD sier ja til regjeringsplattformen i en uravstemning i begynnelsen av desember.

Mange i SPD frykter at partiet skal bli marginalisert i en storkoalisjon, slik partiet ble forrige gang det satt i regjering med CDU/CSU. Men SPD fikk samtidig bare 25,7 prosent av stemmene i valget i september, mens de CSU/CDU fikk 41,5, og SPD blir derfor en klar «juniorpartner» i et regjeringssamarbeid.

Ifølge kilder nær forhandlingene er partiene blitt enige om å innføre en nasjonal minstelønn, noe som har vært ett av SPDs hovedkrav i forhandlingene.

Omfattende avtale

Koalisjonsforhandlingene har vart i hele to måneder, og selve avtaleteksten er svært omfattende og utgjør til sammen 185 sider.

Enigheten som nå er kommet på plass, innebærer ifølge nyhetsbyrået DPA at de skal innføres en minstelønn på 8,50 euro timen fra og med 2015. I enkelte næringer skal det kunne framforhandles unntak, men bare fram til senest 2017.

En enighet skal også ha falt på plass om flere endringer i pensjonen. Det skal innføres en minstepensjon på 850 euro i måneden fra 2017 for arbeidere med lav inntekt. Samtidig skal uføretrygden økes. Fra nyttår av skal man også kunne ta ut full pensjon i en alder av 63 år, forutsatt at man har 45 års opptjeningstid. Pensjonen skal samtidig økes for mødre med barn født før 1992.

Det er anslått at pensjonsreformen vil koste 20 milliarder euro, tilsvarende 165 milliarder kroner.

Merkel sto også i spissen for en stor koalisjon fra 2005 til 2009. (NTB)

Mer fra Dagsavisen