Verden

Støre møter lederne i det nye Egypt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) drar til Egypt for å møte landets nye makthavere.

Støre gratulerte president Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap da Mursi ble utnevnt i juni. Nå får han mulighet til å få et nærmere inntrykk av utviklingen i landet, halvannet år etter at president Hosni Mubarak ble styrtet.

Kompetansestrid

Støre håper å kunne få en en samtale med de nye makthaverne om betydningen av blant annet pressefrihet, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, samt respekt for minoritetene, men uten å virke belærende.

– Jeg har ikke grunn til å tro at den egyptiske president og øvrige lederskap vil være uenige i dette. Men det er klart at Egypt kommer ut av en revolusjon, og det er fortsatt sterk kompetansestrid internt i systemet. Så vi kan ikke bli overrasket over at ikke alt går i rett linje. Men de bør få et tydelig budskap, og det vil de få fra meg, sier Støre til NTB.

Det er nok av røster som er kritiske til at Det muslimske brorskap får en så dominerende rolle i utformingen av det nye Egypt og spesielt landets nye grunnlov. Skeptikerne frykter at de nye lederne ikke vil oppfylle Den arabiske vårens krav om demokrati og menneskerettigheter.

Den siste tiden har det spesielt vært rettet oppmerksomhet mot pressefriheten i landet. To journalister sitter på tiltalebenken, anklaget for å ha fornærmet presidenten. En av dem, den kjente TV-verten Tawfiq Okasha, er også anklaget for å oppildne til drap på presidenten.

Viktig i regionen

Støre skal også møte Egypts statsminister Hisham Kandil og utenriksminister Mohamed Kamel Amr. I tillegg står et møte med generalsekretæren i Den arabiske liga, Nabil Elaraby, på programmet.

– Utviklingen i Egypt er viktig for stabiliteten og den økonomisk utviklingen i hele regionen. Vi ønsker å styrke kontakten med Egypt og se på muligheter for samarbeid innenfor flere områder, sier utenriksministeren.

Støre skal også besøke Israel og de palestinske områdene for å forberede møtet i givergruppen for de palestinske områdene (AHLC), som skjer i forbindelse med FNs hovedforsamling senere i måneden.

– Vi legger stor vekt på disse samtalene, sier Støre, som understreker at økonomien i det palestinske området er vanskeligere enn på flere år.

Stort potensial

– Dette gjør statsinstitusjonene sårbare. Investorer har ikke tillit og lyst til å satse når de ikke ser en mulighet for løsning av konflikten og når de stadig møter store begrensninger. Israel må i større grad lette på restriksjonene og bidra til å gjenoppbygge en handel som har stort potensial.

I Israel skal Støre møte statsminister Benjamin Netanyahu og utenriksminister Avigdor Lieberman, samt palestinernes statsminister Salam Fayyad og finansminister Nabeel Kassis.

Støre varsler også at han vil ta opp palestinernes adgang til de områder av Vestbredden som i henhold til Oslo-avtalen ligger under israelsk administrasjon.

– Avtalen ga ikke Israel rett til å ekspandere bosetningen av egen befolkning i dette området på bekostning av palestinerne. Det er bra at utposten Migron nå er evakuert, det sender et potensielt viktig signal. Evakueringen viser hvilke utfordringer det store antallet bosetninger er for fredsprosessen, sier Støre.

Det er nå et knapt år siden den palestinske selvstyremyndigheten leverte inn en søknad om at Palestina må bli et fullverdig medlem av FN og dermed anerkjennes som egen stat, men søknaden er så langt ikke blitt godkjent.

Mer fra Dagsavisen