Storbritannias statsminister innfører strenge koronatiltak

Storbritannias statsminister ber folk holde seg hjemme, forbyr samlinger med mer enn to personer og stenger butikker med ikke-nødvendige varer.

– Det britiske folk får en enkel beskjed: Dere må holde dere hjemme, sa statsminister Boris Johnson i en tale til det britiske folk mandag kveld.

I talen omtalte han koronautbruddet som en nasjonal krise.

Johnson kom samtidig med en liste over akseptable grunner til å forlate hjemmet sitt. Folk kan blant annet gå ut for å handle nødvendige varer, gå til legen, reise til og fra jobb dersom det er høyst nødvendig eller gjøre én form for treningsaktivitet om dagen.

Les også: Svensk epidemiolog kritisk til norske og danske tiltak mot koronaviruset

Unntak for begravelser

Samtidig sa han at landet innfører en rekke nye tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset. Det blir blant annet forbudt for mer enn to personer å oppholde seg på offentlig sted, med mindre personene bor sammen. Samtidig blir biblioteker, lekeplasser, utendørs treningsparker og religiøse steder stengt, og det blir forbudt å holde sosiale tilstelninger som bryllup og dåp. Unntak gis for begravelser.

Politiet vil ha myndighet til å håndheve de nye reglene.

Les også: Hva kan du gjøre og ikke gjøre når du sitter i korona-karantene?

Kritikk

De nye, strenge tiltakene gjelder i første omgang i tre uker, og har likheter med dem som for lengst er innført i Frankrike, Spania og Italia. De britiske myndighetene har tidligere fått kritikk for å ha vært for løsslupne i sine tiltak mot koronaviruset.

Storbritannia hadde mandag registrert 335 koronarelaterte dødsfall. Tallet på smittede og døde har steget kraftig siden dødstallet passerte 100 den 18. mars.

6.650 har nå testet positivt for viruset i landet.