Storbritannia setter Hizbollah på terrorlista

Storbritannia fører opp Hizbollah og to andre organisasjoner på sin terrorliste. Innenriksminister Sajid Javid beskylder gruppen for å skape uro i Midtøsten.

Mandag la Parlamentet fram et forslag til en lov som vil forby medlemskap i Hizbollah og to andre lignende grupper. Om lovforslaget godkjennes vil det fra fredag være kriminelt å være medlem i eller å uttrykke støtte til Hizbollah, med en strafferamme på opptil ti år i fengsel.

– Vi klarer ikke lenger å skille mellom deres allerede bannlyste militære fløy og det politiske partiet. På bakgrunn av dette har jeg tatt avgjørelsen om å forby hele gruppen, sier Javid om forslaget.

Hizbollahs politiske parti gjorde et sterkt valg i Libanon i fjor, og sitter nå med tre statsråder i regjeringen. USA og flere andre anklager gruppen for å destabilisere regionen gjennom sin militære innblanding i den syriske borgerkrigen, der de støtter president Bashar al-Assad.

EU svartelistet den militære fløyen allerede i 2013 fordi gruppen skal ha vært innblandet i et angrep på en israelsk turistbuss i Bulgaria. Hizbollah sier selv at gruppen ikke er delt i fløyer.

USA har i det siste økt presset på Hizbollah gjennom sanksjoner mot gruppen og støttespilleren Iran. Amerikanerne har uttrykt bekymring for at Hizbollah skal bruke departementene de styrer i Libanon til å finansiere gruppens virksomhet.

De to andre gruppene som ble terrorlistet av britene er Ansarul Islam som opererer i Burkina Faso og Nusrat al-Islam wal Muslimeen, som holder til i Sahel-regionen sentralt i Afrika. Begge disse gruppene ønsker å innføre strenge sharialover.