Storbritannia sa nei til «no deal»

De folkevalgte i Underhuset har stemt for et forslag om å si nei til å gå ut av EU uten avtale. Men flertallet var lite.

I går stemte det britiske underhuset "nei" til statsminister Theresa Mays siste forsøk på å lage en Brexit-avtale med EU.

I kveld skulle de stemme om hvorvidt landet likevel skal forlate den Europeiske unionen. Men også i dag ble svaret nei fra det britiske parlamentet.

I alt 312 representanter stemte for forslaget om å si nei, mens 308 stemte mot.

Vedtaket er ikke juridisk bindende, men sender et kraftfullt politisk signal om at Storbritannia ikke er beredt på å forlate EU uten å ha gjort opp for seg først.

Utgangspunktet er at Storbritannia skal forlate EU den 29. mars, med eller uten avtale.

Truer med lang utsettelse

Skal brexit utsettes uten at noen utmeldingsavtale er på plass, impliserer det en lang utsettelse og deltakelse i EU-valget, advarer statsminister Theresa May.

Underhuset skal holde en avstemning torsdag kveld for å ta stilling til om Storbritannia skal be EU om en utsettelse av skilsmissen.

Sier flertallet ja, kan Storbritannia be om en «kort, teknisk» utsettelse, ifølge May. Men skal EU gå med på dette, krever det høyst sannsynlig at Underhuset først godtar brexitavtalen, advarer hun.

I fravær av en slik avtale vil utsettelsen etter alt å dømme måtte bli langt mer langvarig, ifølge May.

– En slik forlengelse vil utvilsomt også bety at Storbritannia må holde valg til EU-parlamentet i mai, sier hun.