Verden

Storbritannia passerte Italia i antall koronadødsfall

Over 30.000 personer er bekreftet døde etter å ha blitt smittet av koronavirus i Storbritannia. Landet har nå flere dødsfall enn Italia.

Saken er oppdatert

Oversikten som ble offentliggjort av det nasjonale statistikkbyrået ONS tirsdag, omfatter over 3.500 flere dødsfall enn det britiske helsedepartementet oppga kvelden før.

Til sammen 32.313 er døde i pandemien, viser tirsdagens tall, som ifølge Reuters er basert på dødsattester der covid-19 er nevnt, inkludert mistenkte smittetilfeller.

Bare USA har rapportert et høyere tap av menneskeliv under pandemien, med 70.000 døde og en befolkning som er nesten fem ganger større enn Storbritannias.

Les denne: Livet ditt styres av tilfeldigheter. Det kan du bruke til å planlegge framtida (Dagsavisen+)

Overdødelighet

Til tross for at kurven er i ferd med å flate ut noe, er Storbritannia verst rammet av koronautbruddet av landene i Europa og har nå passert Italia i antall døde.

ONS har dessuten registrert en overdødelighet på rundt 42.000 i den britiske befolkningen de siste fem ukene. Rundt 80 prosent av disse dødsfallene er knyttet konkret til covid-19.

– Nesten fire ganger flere dødsfall enn vi ville forventet å se på denne tiden av året, ble registrert forrige uke, sier analysesjef Nick Stripe i ONS.

Dødstallene stiger på institusjoner

Dødstallene på institusjoner stiger samtidig som omfanget av koronautbruddet avtar på nasjonalt plan.

Tirsdag ble det klart at nesten 6.400 beboere med covid-19 har dødd på sykehjem og andre pleieinstitusjoner bare i England.

Selv om dødsfall på pleiehjem forrige uke ble innlemmet i de offisielle dødstallene som daglig kommer fra britiske helsemyndighetene, er det tegn til større mørketall. Offisielle tall inkluderer nemlig bare personer som først har testet positivt på koronaviruset, og inntil nylig ble det ikke gjennomført omfattende testing på institusjoner.

Ser også på smittemistanke

Pleiehjem i England har mellom 10. april og 1. mai rapportert inn 6.391 dødsfall der covid-19 er nevnt på dødsattesten, til et britisk tilsynsorgan underlagt helsedepartementet.

Over 2.000 av dødsfallene ble rapportert inn den siste uka i april, da statsminister Boris Johnson konstaterte at Storbritannia var «forbi toppen» av utbruddet.

Dødsraten i pleiesektoren, inkludert de dødsfallene som ikke kan knyttes til covid-19, er dessuten betydelig høyere enn gjennomsnittet for denne årstiden de siste fem år.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen