Verden

Stor uenighet om EØS-milliarder

INGEN FORHANDLINGER: Norge og EU er så uenige om de nye EØS-midlene at de inntil videre ikke ser noe poeng i å drive formelle forhandlinger.

– Vi konstaterer at vi står langt fra hverandre, vi konstaterer at vi ikke er enige om rammene for forhandlingene, og vi konstaterer at vi må bruke litt tid for å bli enige om hvordan vi kan komme tilbake i forhandlingsmodus og komme videre, sier EU-ambassadør Atle Leikvoll til NTB.

Han forhandler med EU på vegne av Norge og EFTA. Fredag møtte han EUs forhandlingsleder Luis Felipe Fernández de la Peña i Brussel til det andre formelle møtet om hvor mange EØS-milliarder EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein skal betale EU de neste fem årene.

Verken Norge eller EU har gjort klart hvor mye Unionen faktisk krever. Men det skal være snakk om en betydelig økning som Norge ikke er villig til å innfri. Dagens midler ligger på over 14 milliarder kroner.

Ledighet

Partene står så langt fra hverandre at det ikke er planlagt noe nytt, formelt forhandlingsmøte. Inntil videre blir det uformell kontakt.

– Vi mener EU ikke har beveget seg på ting som er avgjørende for oss, sier Leikvoll.

Etter år med krise og kvelende arbeidsledighet ønsker EU å inkludere kampen mot den store ungdomsledigheten i Europa blant formålene midlene skal gå til. Det er en utvidelse av rammene for midlene Norge ikke sier seg enig i.

Budsjettkutt

Norge viser på sin side til at EU selv kutter i midlene som skal gå til å få ned de økonomiske og sosiale ulikhetene i Unionen. Det er dette EØS-midlene tidligere har gått til.

I femårsperioden med bidrag som ble avsluttet 30. april, har Norge som EFTA-stormakt dekket inn nesten hele beløpet på over 14 milliarder kroner.

Europaminister Vidar Helgesen (H) har understreker at Norge ikke har dårlig tid. Forhandlingene om forrige periode med EØS-midler gikk et år på overtid, og Norge «lever godt med» dagens forsinkelse, sa Helgesen i Brussel denne uken. (NTB)

Forhandlingene om EØS-milliardene går trått. EU og EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein står langt fra hverandre. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Mer fra Dagsavisen