Verden

Stor Trump-seier - reverserer store deler av Obamacare

Det republikanske flertallet i Representantenes hus har vedtatt å reversere store deler av Obamacare.

Med marginale fire stemmer i favør av Trumps nye helsereform, vedtok Representantenes hus å erstatte store deler av Barack Obamas signaturreform, Obamacare. 217 stemte for Trumps nye helsereform, mens 213 stemte imot, torsdag kveld norsk tid.

20 republikanere var blant dem som stemte mot forslaget. I likhet med demokratene var flere av dem sterke motstandere av at retten til helseforsikring innskrenkes og blir merkbart dyrere for mennesker som allerede har en sykdom eller lidelse.

Trumps forslag går nå videre til Senatet for avstemning, der den også må vedtas for å bli gjeldende. Reformens støttespillere medgir at det kan bli vanskeligere å få den gjennom der, fordi man vil være avhengig av støtte Demokratene.

– Vi kommer til å få dette gjennom Senatet, jeg føler meg veldig trygg på det, sa Trump i en pressekonferansen nå i kveld norsk tid.

Han omtalte også Obamacare som «en katastrofe».

Les også: – Det er ærlig talt ikke så mye Trump har fått til på sine første 100 dager

Seier for Trump

At forslaget har fått gjennomslag i Representantenes hus er uansett en massiv seier for president Trump og leder for Representantenes hus, Paul Ryan. De siste dagene har det pågått en intens innsats for å samle stemmer for forslaget.

Trumps forslag til ny helsereform åpner for at delstater kan se bort fra dagens krav om at forsikringer skal koste det samme for alle, enten de er sunne og friske eller alvorlig syke.

Moderate republikanere har tidligere motsatt seg dette, men i den nye versjonen av forslaget er det lagt inn en pott på 8 milliarder dollar som skal bidra til å dekke helseforsikringsutgifter for personer med kroniske lidelser.

Det ble tunga på vektskålen for flere republikanerne, som nå har snudd i saken.

Les også: Økonomer skeptiske til Trumps skatteplan

Ikke nok

En rekke helseeksperter har imidlertid gått ut og sagt at 8 milliarder dollar ikke er nok til å dekke forsikringskostnadene for dem som vil trenge det.

Barack Obamas helsereform, som ble innført i 2010, har blitt beskrevet som den mest omfattende velferdsreformen i USA siden 1960-tallet. Obamacare sørget for helseforsikring til alle gjennom subsidier til flere millioner amerikanere som ellers ikke ville hatt råd til det.

Trump skriver i en twitter-melding at han vil holde en pressekonferanse i rosehagen utenfor Det hvite hus etter seieren til republikanerne.

Trump-budsjett godkjent

Obamacare-reverseringen er ikke den eneste seieren for Trump i dag.

Senatet har vedtatt president Donald Trumps budsjett, og offentlig sektor er dermed sikret finansiering ut september. Vedtaket ble gjort med 79 mot 18 stemmer, i god tid før tidsfristen ved midnatt fredag kveld.

Dermed sendes budsjettet tilbake til Det hvite hus for signering av Trump. Representantenes hus vedtok budsjettet søndag kveld.

Trump truet på forhånd med å stenge deler av offentlig sektor dersom enighet ikke ble oppnådd innen fristen.

Tidligere administrasjoner i Det hvite hus har også slitt med å få i stand budsjettavtaler i Kongressen.

(NTB / Dagsavisen)

Mer fra Dagsavisen