tsunami

Stor sorg ti år etter

Seremonier til minne om ofrene for tsunamien i 2004 ble fredag holdt rundt hele Indiahavet.

Khao Lak (NTB-AFP-DPA): I Banda Aceh i Indonesia, som var hardest rammet, samlet folk seg i moskeer og ved massegraver, og i Khao Lak i Thailand møttes turister.

Mens mørket var i ferd med å swenke seg fredag kveld, samlet hundrevis av mennesker, både utenlandske overlevende og pårørende og thailandske overlevende seg til den offisielle markeringen med levende lys.

Hardest rammet

Khao Lak var det hardest rammede området i Thailand, der minst 3.000 mennesker, over halvparten av dem utenlandske turister, mistet livet da den ti meter høye bølgen raserte hele rekka av hoteller langs stranda 2. juledag 2004.

Thailands statsminister skulle lede seremonien som arrangeres ved siden av en politibåt som ble skylt to kilometer inn i landet av monsterbølgen, og som nå er gjort til et minnesmerke over katastrofen.

De fleste av de 84 nordmennene som mistet livet i tsunamien, døde i Khao Lak der de befant seg på juleferie. Den norske sjømannskirken arrangerte sin egen minnestund på stranda i Khao Lak.

Verst i Banda Aceh

– Katastrofen var en av de største som noen gang har rammet jorda vår, sa guvernør Zaini Abdullah under seremonien ved et minnesmerke i Banda Aceh.

I byens moskeer og ved de mange massegravene rundt byen var folk samlet til bønn, og et kor sang den indonesiske nasjonalsangen i en av byens parker.

Store deler av Banda Aceh ble jevnet med jorda av tsunamien. På øya Sumatra, hvor byen ligger, anslås det at over 165.000 mennesker omkom.

Også en rekke andre land rundt Indiahavet ble hardt rammet av tsunamien. I Thailand omkom over 8.000 mennesker, kanskje halvparten av dem utenlandske turister, blant dem 83 nordmenn.

Fredsavtale

Etter tsunamien ble et omfattende gjenoppbyggingsarbeid satt i gang i Banda Aceh og andre berørte områder på Sumatra. Store pengesummer ble gitt i bistand fra givere mange steder i verden.

– Selv barn rundt om i verden, fra Tyskland til USA, knuste sparegrisene sine og sendte penger for å hjelpe tsunamiofrene, sa Indonesias visepresident Jusuf Kalla i en tale til flere tusen mennesker i Banda Aceh fredag.

Katastrofen førte også til at indonesiske myndigheter og en lokal geriljagruppe klarte å bli enige om en fredsavtale. Etter flere tiår med borgerkrig la opprørsbevegelsen GAM ned våpnene i 2005.

Nye skoler og sykehus

I dag er det få synlige spor etter tsunamien i Banda Aceh, hvor mange tusen bygninger er blitt gjenoppbygget. I provinsen hvor byen ligger, er det bygd nye skoler, sykehus og tusenvis av kilometer med veier.

Kontrasten til 2. juledag 2004 er enorm. En strekning på én kilometer mellom kysten og sentrum av byen var lagt fullstendig øde av den 35 meter høye jordskjelvbølgen.

Området besto av flate sementgulv og et og annet jernrør som stakk opp, mens restene av hus, båter og biler var feid sammen lenger inne i byens gateløp som gigantiske ruinhauger.

Sri Lanka og Thailand

Også i mange av de andre berørte områdene rundt Indiahavet ble det holdt minnemarkeringer fredag.

På Sri Lanka reiste overlevende og pårørende med tog langs en strekning hvor minst 1.500 mennesker omkom da et helt tog ble feid av skinnene av tsunamien.

I Malaysia ble det holdt minneseremonier samtidig som over 100.000 innbyggere er blitt evakuert på grunn av flom og kraftig flom.

Også i den thailandske fiskerlandsbyen Nam Khem, like nord for Khao Lak, som ble rasert av den ti meter høye bølgen, kom noen turister for å delta i markeringen.

Før seremonien var i gang, mintes lokale hvordan biler og båter ble feid bort og halvparten av landsbyens befolkning mistet livet.

Det samlede antallet døde i naturkatastrofen i 2004 er anslått til 226.000. Men tallene er usikre, og noen kilder mener at så mange som 345.000 mennesker kan ha mistet livet.