OPPRØRT: Statsminister Stefan Löfven.

Stor IT-skandale i Sverige

Hemmelige politiregistre er blant informasjonen som skal ha blitt lekket. Nå vurderer den svenske opposisjonen mistillitsforslag.

Lekkasjen har kommet fra det Svenske transporttilsynet, Transportstyrelsen, og har gjort det mulig å spore opp mennesker med hemmelig identitet.

Det var avisen Dagens nyheter som først avslørte skandalen.

Hjemmeadressen til alle Sveriges stridspiloter skal være lekket. I følge Expressen.se omfatter lekkasjen to av politiets hemmelige registre, hele det svenske førerkortregisteret med bilder, samt sensitiv informasjon om broer, veier, tunneler og havner i Sverige.

Informasjonen har lekket til ikke-sikkerhetskontrollerte teknikere i Øst-Europa. Det utredes nå hva lekkasjen betyr for Sveriges sikkerhet.

Mulig mistillitsforlag

Lederen for det svenske senterpartiet, Annie Lööf, skriver følgende på sin twitterkonto:

– Centerpartiet ser svært alvorlig på denne sikkerhetslekkasjen og utelukker ikke mistillitsforslag mot en eller flere statsråder.

Ifølge Aftonbladet skal også lederene for Moderaterna, Folkepartiet liberaterna, Sverigedemokraterna, og den borgerlige blokken ha kommet med lignende uttalelser.

Löfven: – Et havari

Statsminister Stefan Löfven fra Sveriges sosialdemokratiske arbeiderparti kom i dag med sin første kommentar til skandalen.

– Det er et havari som har skjedd i Transportstyrelsen. Regjeringen har derfor byttet ut ledelsen av myndigheten og sikrer at relevante myndigheter har iverksatt tiltak for å begrense skadene, sier Löfven i en uttalelse ifølge Expressen.

Han vil uttale seg ytterligere i en pressekonferanse mandag 24. juli.

Styreleder Rolf Anneberg i Transportstyrelsen har gått av, det samme har generaldirektøren Maria Ågren gjort.