Verden

Stoltenberg kan få afghansk krise i fanget

UTFORDRING: Afghanistan kan bli et langt større problem framover enn NATO har tatt høyde for, frykter Kristian Berg Harpviken, direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Jens Stoltenberg la, ikke overraskende, mest vekt på krisen i Ukraina og forholdet til Russland da han onsdag holdt sin første pressekonferanse som generalsekretær i NATO.

Men i tida som kommer, kan Stoltenberg bli tvunget til å rette søkelyset et annet sted, mener Harpviken.– Jeg er redd situasjonen i Afghanistan kan bli en langt større utfordring enn man kanskje har tatt høyde for i NATO, sier PRIO-direktøren til NTB.

Skjør allianse

Harpviken har nettopp vært på besøk i Afghanistan og forteller om en prekær politisk situasjon.En nasjonal enhetsregjering er kommet på plass, men regjeringen er en skjør konstruksjon. De ulike fraksjonene kan lett havne i konflikt med hverandre, og da kan resultatet bli et splittet maktapparat som ikke evner å danne samlet front mot opprørsbevegelsen Taliban, advarer Harpviken.

– Det som har vært en krig mellom en regjering og Taliban, kan fort bli en konflikt også mellom de partene som så langt har vært medlem av regjeringen. Da blir det vanskelig for NATO å operere, sier Harpviken.

Ifølge ham har flere parter truet med våpenbruk.

– Det er mye som tyder på at situasjonen i Afghanistan kan bli vanskeligere enn tidligere.

Fortsatt nærvær

NATOs kampoppdrag i Afghanistan utløper ved nyttår, men USA og NATO har inngått avtaler med den nye regjeringen i landet om å bli værende også de tre neste årene. Styrken skal da reduseres til 10.000 amerikanske soldater og 2.000 soldater fra andre NATO-land.Stoltenberg ønsker NATOs nye avtale med Afghanistan velkommen. Oppdraget blir nå å lære opp, rådgi og bistå afghanske sikkerhetsstyrker.

– Avtalen gir afghanerne trygghet til at vi skal fortsette å støtte dem, på en annerledes måte. Å bygge på framskrittene vi har kjempet hardt for, sa han under onsdagens pressekonferanse.Men dette kan bli et langvarig prosjekt for USA og NATO, mener kjennere. De nye avtalene som er inngått med Afghanistan, har også et langt perspektiv – soldater kan bli værende i landet til «2024 eller lenger», heter det.

Krever utholdenhet

Stephen Biddle, seniorrådgiver i den amerikanske tankesmia Council on Foreign Relations, mener utenlandske styrker må bli værende i Afghanistan helt til styresmaktene i landet har sikret en fredsavtale med Taliban.Alternativet er at Afghanistan går samme vei som Irak og sklir ut i kaos, advarer han.

– Irak viser hvor høy prisen blir militært og politisk når du stoler for mye på en lokal alliert, sier Biddle til nyhetsbyrået AFP.Både han og andre amerikanske eksperter advarer USA mot å trekke soldatene ut av landet på en forhastet måte, slik de mener president Barack Obama gjorde i Irak i 2011.

– Til å stole på

James Cunningham, USAs ambassadør til Afghanistan, mener på sin side at den afghanske hæren er mer lojal enn Iraks hær har vist seg å være i kampen mot ekstremistgruppen IS.

– Til forskjell fra det som har skjedd i Irak, har afghanske sikkerhetsstyrker stått oppreist, selv om de har lidd betydelige tap i sommer, sier han.– De har stått oppreist, de har kjempet, og etter tilbakeslag har de omgruppert og kommet tilbake.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen