Jobben startet umiddelbart for Jens Stoltenberg etter at han hadde inspisert det nye kontoret på NATO-hovedkvarteret i Brussel onsdag. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Stoltenberg inntok NATO-kontoret

NY JOBB: Kontorstolen er testet, bildene av familien inspisert. Hverdagen starter umiddelbart for Jens Stoltenberg fra nye kontorer i NATO.

To minutter på overtid ankom Jens Stoltenberg NATOs hovedkvarter i Brussel onsdag morgen for å ta fatt på oppdraget som generalsekretær.

– Det føles godt å være her, og det er en ære å bli ny generalsekretær i NATO, slo han fast i solskinnet etter en velkomst av NATOs amerikanske visegeneralsekretær Alexander Vershbow og et stort oppbud av presse og diplomater.

 

Les også: Stoltenbergs ilddåp

 

Krevende tid

Så bar det rett på kontoret med NATOs kompassrose på gulvteppet for å møte den nye staben og teste kontorstolen.

– Wow, så dette er kontoret, kommenterte han da han trådte inn på sitt nye enemerke, der han har sørget for å få med seg hele familien på bilder.

– Jeg ser fram til å jobbe med dere i denne krevende tiden, sa Stoltenberg til staben på rundt 20, før hverdagen tok til og papirene ble delt ut.

Allerede onsdag formiddag ledet han sitt første møte med de 28 ambassadørene fra alle medlemslandene og hilste på hver og en av dem rundt bordet. Men han holdt fortsatt tett om prioriteringer og politikk overfor pressen.

– Jeg vil svare på alle spørsmål på pressekonferansen senere, lovet han.

 

Les Erik Sagflaats kommentar om NATO på Nyemeninger.no

Les også: Taus Jens på plass i Brussel

 

Midnatt

Det var ved midnatt onsdag Stoltenberg formelt tok over ansvaret. Mens forgjengeren Anders Fogh Rasmussen starter konsulentvirksomhet, blir det opp til den tidligere norske statsministeren å lede NATO gjennom krevende tider.

Krisen i Ukraina, forholdet til Russland og ekstremistgruppen IS' terrorhandlinger blir viktige saker på Stoltenbergs bord, sammen med avslutningen på kampoppdraget i Afghanistan og finansieringen av NATOs videre drift.

Diplomatene i hovedkvarteret og ledelsen rundt om i medlemslandene venter nå spent på hvilken lederstil Stoltenberg har tenkt å velge.

 

Les også: Fra Nordberg til Brussel

 

Alenegang

Forgjengeren Fogh Rasmussen var kjent for en kontant linje og en del alenegang, og også for Stoltenberg venter utfordringen med å oppnå enighet i en allianse der alle avgjørelser tas ved konsensus.

– Sosialdemokraten er en skarp kontrast til forgjengeren, mener BBC og kaller Fogh Rasmussen «krass og kompromissløs».

Torsdag samler Stoltenberg hele staben til allmannamøte for å begynne å bygge laget, og han har lovet «at alle landene skal med» – både store og små.

På kontoret i Brussel har han dem alle representert på et stort kart på veggen, «så glemmer jeg ingen av dem». (NTB)

 

BBC: Stoltenberg er Foghs rake motsetning

NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg er Anders Fogh Rasmussens rake motsetning, mener britiske BBC.

– Stoltenberg framstår på mange måter som et usannsynlig valg, slår BBC fast i sin profil på NATOs nye generalsekretæren.

– En økonom uten forsvarsbakgrunn, en sosialdemokrat som har etablert et godt forhold til Russland, enda en skandinav rett etter Anders Fogh Rasmussen, påpeker de.

BBC mener Stoltenberg på mange måter er forgjengerens rake motsetning, og viser til hvordan høyrepolitikeren Fogh Rasmussens førte en krass og lite kompromissvillig linje overfor Russland.

Mer sannsynlig hadde det vært dersom en annen Stoltenberg hadde endt opp som generalsekretær i NATO, mener BBC, som viser til at tidligere forsvars- og utenriksminister Thorvald Stoltenberg var aktuell for posten på 1990-tallet.

Til tross for at det er politiske motsetninger mellom Tysklands konservative statsminister og Stoltenberg, kan han takke Angela Merkel for posten, mener BBC.

– Hun likte Stoltenberg svært godt. Han var på en måte favorittsosialdemokraten hennes, konstaterer utenriksredaktøren i Süddeutsche Zeitung, Stefan Kornelius.

Merkel har en aversjon mot militære spørsmål, påpeker han, og minner om at Tyskland ønsker at EU skal få en mer dominerende rolle i europeisk forsvarspolitikk. (NTB)

 

Stoltenberg møter kongen av Belgia

Et av Jens Stoltenbergs første offisielle oppdrag som NATOs generalsekretær blir en audiens hos Belgias kong Philippe torsdag.

Stoltenberg skal møte kongen i NATOs vertsland i rundt 20 minutter torsdag, bekrefter staben hans til NTB.

Den tidligere statsministeren tok over som generalsekretær i NATO onsdag. Også forgjengeren Anders Fogh Rasmussen startet med en audiens hos den belgiske kongen. (NTB)