Verden

Stoltenberg gratulerer Trump og håper på godt samarbeid

Amerikansk lederskap er viktig som alltid, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg og gratulerer Donald Trump med seieren i presidentvalget.

Stoltenberg kommenterte Trumps valgseier på en pressekonferanse i Brussel onsdag. Han understreker at han ser fram til å samarbeide med Trump.

– Det er viktig å styrke de transatlantiske båndene. Vi står overfor viktige sikkerhetsutfordringer som hybridkrig og kampen mot terrorisme, og USAs ledelse er viktig som alltid. Et sterkt NATO er bra for USA og for Europa, sa Stoltenberg.

Les også: De norske, politiske reaksjonene

Sikkerhetsgaranti

Generalsekretæren understreker samtidig at NATOs sikkerhetsgaranti er traktatbundet.

– Alle allierte har forpliktet seg til den. Den er absolutt og betingelsesløs. NATOs sikkerhetsgaranti er viktig for Europa, men også for USA. Et sterkt NATO er viktig for Europa, men også for USA, sa Stoltenberg og minnet samtidig om at den eneste gangen den såkalte artikkel 5 har blitt iverksatt, var etter terrorangrepet i USA 11. september 2001.

Artikkel 5 er det punket i NATO-traktaten som fastslår at et angrep på et av medlemslandene er et angrep på hele alliansen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kampen mot terror

– Tusenvis av NATO-soldater fra Europa og Canada har vært utplassert og deltatt i alliansens kamp mot terrorisme i Afghanistan. NATO fortsetter å støtte dette, ikke bare i Afghanistan, men også den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot ISIL, sa Stoltenberg.

Om Trump sa Stoltenberg at han ser fram til å ønske ham velkommen til Brussel og NATO-toppmøtet neste år.

– Jeg gratulerer Donald Trump med valgseieren og ser fram til å samarbeide med ham, sier Stoltenberg.

NATO-sjefen kommer samtidig med en klar bestilling til den påtroppende presidenten, som gjennom valgkampen flere ganger har uttalt seg på måter som har skapt tvil om hans vilje til å stille opp for Europa.

– Det er viktig at de transatlantiske båndene forblir sterke. Vi står overfor nye sikkerhetsutfordringer som hybridkrig, cyberangrep og terrortrusler. USAs lederskap er like viktig som alltid, sier Stoltenberg.

Håper på telefonsamtale

Stoltenberg forteller til NTB at han håper på å møte Trump personlig så snart som mulig og også ønske ham velkommen til NATOs neste toppmøte, som skal holdes i Brussel i 2017.

– Men jeg vil selvfølgelig også ta kontakt for å se om det er mulig å få til en telefonsamtale så snart som mulig. Men som dere forstår, er det ingenting som er avgjort ennå, sier han.

Stoltenberg vil nå sette sin egen stab til å forsøke å få i gang en dialog om dette med staben til Trump. Hva han håper på å høre fra Trump, sier han derimot ikke noe om.

Minner om forpliktelser

Trump har flere ganger antydet at han ikke vil være villig til å komme europeiske allierte til unnsetning hvis ikke disse begynner å ta en større del av den økonomiske byrden ved forsvarssamarbeidet.

Dette har vakt dyp uro i Europa, og Stoltenberg mener det er grunn til å minne om at NATOs sikkerhetsgaranti er en traktatforpliktelse – også for USA.

– Alle allierte har forpliktet seg til å forsvare hverandre. Dette er noe som er absolutt og ubetinget. NATOs sikkerhetsgaranti er viktig for Europa, men også for USA, sier han.

Sikkerhetsgarantien ligger i NATO-traktatens artikkel 5, som fastslår at et angrep på én alliert skal betraktes som et angrep på hele alliansen.

Nytt sikkerhetsbilde

Artikkel 5 er kun blitt aktivert én gang i NATOs historie, etter terrorangrepene i USA den 11. september 2001, påpeker Stoltenberg.

– Vår allianse har brakt sammen USAs nærmeste venner både i fredstid og i konflikt i snart 70 år, sier han.

I dag må NATO tilpasse seg et nytt og mer krevende sikkerhetsbilde, advarer NATO-sjefen. I tillegg til å bistå i kampen mot terror i NATOs nærområder må alliansen sikre både det kollektive forsvar i Europa og den nødvendige avskrekkingen mot øst, fastholder han.

Stoltenberg sier han tror toppmøtet neste år vil bli en god plattform for å diskutere disse spørsmålene med Trump. (NTB)

Mer fra Dagsavisen