Verden

Stillheten etterpå

Etter skuddene som drepte 20 små barn i småbyen i Connecticut, tvinger spørsmålene seg fram.

NEWTOWN, CONNECTICUT (Dagsavisen): Utenfor en lekebutikk i sentrum av den lille byen Newtown har eieren satt opp en boks og lagt fram skrivepapir, så barna i byen kan skrive en hilsen til de mange drepte i en av de verste skolemassakrene i USAs historie. Jasmine Soto (7) tar seg god tid. I venstre hånd holder hun to pingvinkosedyr hun vil gi til de pårørende. Hun folder brevet og legger det sammen med andre hilsener.

- Jeg skrev hvor synd jeg synes det er på alle familiene som må feire jul uten barna sine, sier hun til Dagsavisen.

Storesøster Hoyla sier det er vanskelig å forstå.

- Jeg håper Gud tar vare på alle barna som døde, sier Hoyla Soto (11), mens moren Tiffany holder rundt døtrene.

Store spørsmål

Den lille byen halvannen time nord for New York er fortsatt i sjokk, to døgn etter at Adam Lanza (20) tok seg inn på barneskolen Sandy Hook og skjøt og drepte 20 elever, alle mellom seks og sju år, og fem ansatte på skolen.

Skolemassakren er den nest dødeligste i USAs historie, og natt til i dag norsk tid besøkte en følelsesladd president Barack Obama de pårørende.

Etter sjokket og sorgen tvinger spørsmålene seg fram.

- Hvordan fikk han tak i alle våpnene, hvorfor var de ikke låst inne, spør

Mandy Ives, som har tatt med seg de tre barna på ni, elleve og 18 for å legge ned blomster ved skolen.

Minstemann på ni gikk her fram til i sommer, og familien flyttet hit i januar blant annet fordi det er regnet som et trygt lokalsamfunn. Først kom gråten og en uendelig tristhet. Nå kommer frustrasjonen, forteller Ives, og ser på sin 18 år gamle Ashley Vallodes, som også har spørsmål.

- Hva ville skjedd hvis han ikke hadde hatt våpen? Hele byen, alt er endret nå, sier hun.

Psykiske problemer

Landskapsarkitekt Dan Holmes og venninnen Victoria Munoz var gode venner av gjerningsmannens mor, Nancy Lanza. De sier hun var klok og kjærlig, en ølentusiast og våpensamler.

Flere av dem Dagsavisen snakker med beskriver sønnen, 20 år gamle Adam Lanza, som en stille gutt med psykiske problemer.

- Nancy tok ofte med sønnene på skytetrening, sier Holmes til Dagsavisen.

Holmes brygget øl med Nancy, som han sier tilbrakte mye tid hjemme sammen med sønnen Adam.

- Jeg tror det stod dårligere til med Adam var enn noen var klar over, selv Nancy, sier Holmes, som selv har tre barn som alle har gått på barneskolen.

At Adam Lanza fredag skjøt seg inn gjennom hoveddøren og drepte 20 små barn, er umulig å forstå for de to vennene. Hvorfor han valgte små skolebarn som ofre, er det ingen som forstår. I motsetning til tidligere rapporter, er det nå bekreftet at moren hans ikke jobbet på skolen, og sammenhengen mellom gjerningsmannen og åstedet er uklar.

Aldri mer trygg

En sakte strøm med foreldre og barn går opp den lille bakken til skolen. Noen har med seg blomster. Alle går med bøyde hoder. Terrance Ford og niesen Betsy har med seg kaffe og bagels til brannmennene som holder vakt ved stasjonen nesten vegg i vegg med skolen. Ford har bodd i Sandy Hook hele livet og klarer nesten ikke å snakke om det som har skjedd. Han hørte skuddene. Så lærere og barn løpe for livet forbi huset hans mens de skrek i panikk.

- Jeg har venner som har mistet sine barn, familien min har barn på skolen, sier Ford, med skjelvende stemme.

Han føler seg ikke lenger trygg.

- Det er mange gærne folk der ute… Dette er ikke noe godt sted å være i dag, sier han.

Pyntet til jul

Langs veien ned mot barneskolen står 26 juletrær pyntet med kosedyr. Ved veikanten vokser samlingen lys, blomster og hilsener til de døde. Et par hvite englevinger henger fra skoleskiltet.

13 år gamle Molly Valloda var en av mange hundre skolebarn i og rundt Newtown som fikk beskjed om å stenge seg inne på skolen, en rutine de har øvd på mange ganger i tilfelle skoleskytinger. Der vi på norske skoler har brannøvelser, har de fleste skolebarn i USA skyteøvelser; de øver på nødevakuering i tilfellet en skytehendelse skal finne sted på deres skole. De ruller ned rullgardinene, låser døra, gjemmer seg under pulten eller i skap.

- Men jeg hadde aldri trodd vi skulle få bruk for det. Det var de verste timene i mitt liv, sier 13-åringen til Dagsavisen.

Ved en kunstgressbane i utkanten av byen holder politiets talsmann Paul Vance pressekonferanse etter pressekonferanse. Politiet i det fredelige lokalsamfunnet har aldri hatt en liknende jobb foran seg. Vance sier etterforskerne har «veldig gode beviser». Men han kan ikke forklare massakren, som har gjort skolen som skulle være et trygt sted for barn - med et skilt utenfor som ønsker «Besøkende Velkommen» - til et symbol på redsel og sorg.

Mer fra Dagsavisen