Verden

Sterkt preget av flyktningkatastrofen

ITALIA: Innbyggere på Lampedusa forteller om en desperat kamp for å redde noen av de havarerte flyktningene opp fra sjøen, samtidig som flere hundre druknet i det mørke havet.

LAMPEDUSA: – Vi tilbrakte natten om bord i båten vår. Da vi våknet av skrik og skyndte oss opp for å se hva det var, sto vi overfor et mareritt, forteller Alessandro Marino, som bor på den lille italienske øya.

– Det var mellom 150 og 200 i vannet. Vi klarte å redde 47 av dem. Hvis vi hadde tatt opp flere, hadde båten vår gått ned, sier han ifølge Ritzau.

Marino og venninnen Sharanna Buonocorso var de første som kom fram til stedet der en båt med opp mot 500 afrikanske flyktninger begynte å brenne og deretter kantret og sank få hundre meter fra kysten.

Sørgedag

Den 20 meter lange båten hadde lagt ut fra Libya, men de aller fleste flyktningene om bord kom fra Eritrea og Somalia, ifølge FN.

– Mange av dem gråt. En stor del av dem hadde tatt av seg alle klær og var nakne for å kunne flyte bedre, sier Buonocorso, som selv virker helt utmattet der hun sitter og stirrer ut over havneområdet der flere lik ligger side om side i likposer.

– Flere av flyktningene hjalp til med å få andre opp av vannet. Det var noen som til slutt ikke hadde krefter igjen til å selv klatre om bord, sier Buonocorso og beskriver hvordan skrikene om hjelp ble færre og færre etter som minuttene gikk.

Kun 155 flyktninger overlevde. Fredag morgen var 111 lik hentet opp fra havet, ifølge myndighetene. Kapteinen om bord, en 35 år gammel mann fra Tunisia, er pågrepet og siktet for menneskesmugling. Han ble ifølge italienske myndigheter utvist fra Italia i april.

Fredag ble det også holdt sørgedag over hele Italia for å minnes de døde.

Tente på pledd

Overlevende har fortalt at da den overfylte båten begynte å ta inn vann, tente noen av flyktningene om bord på et teppe for å påkalle kystvaktens oppmerksomhet. Men flammene spredte seg raskt, og det oppsto panikk. Så kantret båten.

Mange av flyktningene ble fanget inne i fartøyet da det rullet rundt og sank. Båten ligger nå på 47 meters dyp, og den italienske redningstjenesten regner ikke med å finne flere overlevende.

Dykkere fra kystvakten sliter med å ta seg ned til vraket på grunn av sterk sjø. Men en av dem som har klart å komme ned, forteller til det italienske nyhetsbyrået ANSA om det grusomme synet som møtte ham.

– Det er som en skrekkfilm. En mengde døde ligger innesperret, forteller han. Mange barn er blant de døde.

– En europeisk tragedie

Lokale fiskere og andre på Lampedusa, som har drøye 6.000 fastboende, er vant til å se lik bli skylt opp langs kysten.

Den lokale legen Pietro Bartolo har i over 20 år behandlet flyktninger som har kommet til Lampedusa, og han har hjulpet mange overlevende fra båtforlis.

– Jeg har aldri før sett en så stor tragedie som denne. Det verste er å se døde barn. De hadde ikke en sjanse. De kom med håp om en bedre framtid, som ble revet vekk på et øyeblikk. Mange bukket raskt under av bølger og kulde, sier han.

Italia har bedt EU om hjelp til å håndtere den store strømmen av flyktninger til landet, og den italienske innenriksministeren Angelino Alfano omtaler torsdagens forlis som en «europeisk tragedie».

– Tragedien belyser Europas problem med å håndtere flyktningstrømmen som kommer fra landene omkring, sier han.

Om lag 25.000 mennesker har druknet i Middelhavet i løpt av de siste 20 årene, ifølge offisielle tall.

– Stans utsendingen av asylsøkere til Italia

Norske myndigheter må slutte å bruke Italia som en dumpingplass for asylsøkere, krever flere organisasjoner i kjølvannet av Lampedusa-tragedien.

– Norge bør ta initiativ til å få til en bedre byrdefordeling av flyktningproblemet i Europa, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

Italienske myndigheter ba torsdag resten av Europa om hjelp til å håndtere en økende strøm av flyktninger etter den tragiske båtulykken utenfor øya Lampedusa, der flere hundre flyktninger mistet livet.

Rådgiver Beate Ekeløv-Slydal i menneskerettsorganisasjonen Amnesty mener at norske myndigheter gjemmer seg bak Dublin II-avtalen, som gir adgang til å sende flyktninger tilbake til det første landet de søker asyl i.

– Dette er et grunnleggende problem. Avtalen må reforhandles og endres, sier Ekeløv-Slydal til NTB.

Fram til september i år er 785 personer blitt tvangsreturnert til Italia, viser tall fra Politiets utlendingsenhet. Mellom 2007 og 2011 var Italia det landet flest ble returnert til. (NTB)

Mer fra Dagsavisen