Verden

Sterk motstand mot avtale

Tyrkia-planen møter sterk motstand foran EU-toppmøtet i dag. – Avtalen vil ikke reelt løse flyktningkrisen, sier EU-ekspert Marlene Wind.

Bilde 1 av 3

Wind tviler dessuten på at EU-landene faktisk klarer å bli enige om utkastet til flyktningavtale som de skal diskutere på toppmøtet i dag og i morgen.

Skissene til en avtale ble lagt fram i forrige uke etter forhandlinger med Tyrkia og Tysklands kansler Angela Merkel i samarbeid med Nederland – men avtalen møter massive hindre fra en rekke hold.

– Hvis man virkelig trodde at denne avtalen en gang for alle kan løse flyktningproblemet og stanse strømmen til Europa, ville det være lettere å se for seg en enighet. Men slik det står nå er det vanskelig å se for seg at man samles om forslaget som ble lagt fram, sier professor Marlene Wind i et intervju med Dagsavisen.

Hun er leder for Center for Europæisk Politik ved Institutt for Statskunskap ved Universitetet i København, og følger migrasjonskrisen i Europa tett.

Les også: Kamp om omstridt avtale

Bytteavtale

Planen går ut på at Tyrkia skal få både penger og økt tilnærming til EU mot at flyktningstrømmen over til Europa reduseres, blant annet ved en bytteavtale der Tyrkia skal ta tilbake migranter som reiser over til Hellas, og at EU tar imot flyktninger direkte fra Tyrkia (se detaljer i faktaboks).

Men avtalen må få støtte fra alle de 28 medlemslandene i EU, og møter motstand på en rekke ulike områder fra ulike land. Disse er noen av bremseklossene, ifølge nyhetstjenesten Politico:

Kypros: Største hinder for en avtale. Kypros har et spent forhold til Tyrkia, og vil ikke ha forhandling om tyrkisk EU-medlemskap uten innrømmelser som blant annet at Tyrkia anerkjenner Kypros.

Frankrike: Har store innvendinger mot Tyrkias menneskerettighetsbrudd, og er samtidig skeptisk til å ta imot flere flyktninger.

Østerrike: Skeptisk til avtalen, blant annet på grunn av frykt for økt pågang av tyrkere til Østerrike.

Ungarn: Er i likhet med flere østeuropeiske land skeptisk til fordeling av flere flyktninger i EU.

Spania: Mener avtalen bryter med europeiske verdier.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stanses av Kypros?

Kypros har vært splittet siden tyrkiske styrker invaderte den nordlige delen av øya i 1974. Det er kun den gresk-kypriotiske delen som er internasjonalt anerkjent.

Nå håper man på en løsning og gjenforening – det pågår lovende forhandlinger mellom lederne for tyrkiskkyprioter og greskkyprioter.

– Kypros kan bli landet som spenner ben på hele avtalen mellom EU og Tyrkia. Kypros er midt i forhandlinger etter flere årtier med konflikt, og hvis man slakker på de kravene man har, kan hele forhandlingen gå i vasken, sier Marlene Wind.

EU-president Donald Tusk har nettopp vært på Kypros for å diskutere forslaget foran toppmøtet.

– Løser ikke krisen

Men hvordan vil avtalen fungere, om den blir iverksatt? Av Merkel og flere EU-topper er planen karakterisert som et gjennombrudd som kan stanse den ukontrollerte flyktningstrømmen til og gjennom Europa, og ødelegge for menneskesmuglerne. Kritikere mener den handler mer om å stanse strømmen til Europa enn å ta vare på flyktningenes rettigheter, og at Tyrkia ikke er et land man kan sende flyktninger tilbake til.

Marlene Wind er svært skeptisk, og mener EU-lederne er først og fremst ute etter å vise handlekraft.

Hun påpeker at det opprinnelige forslaget om å sende personer på vei over til Hellas rett tilbake til Tyrkia, er blitt kraftig kritisert og derfor i et nytt utkast er foreslått endret, slik at de som ankommer Hellas og ønsker å søke asyl skal få sine asylsøknader behandlet i Hellas.

– Men hvis man vet litt om hvordan de greske asylsystemet fungerer, vet man at dette vil være svært vanskelig og tidkrevende, sier hun.

Les også: Slik skal de løse krisen

450.000 til Italia?

Tyrkia-planen vil trolig dessuten kun flytte problemet, mener hun.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini advarte denne uka om en økt bølge av migranter til Italia. I et brev til EUs utenriksministere skriver hun at det kan komme flere enn 450.000 via Libya, ifølge Politico.

– Det vil svært raskt åpne seg nye muligheter. Det er naivt å tro at avtalen med Tyrkia vil stoppe dette. I tillegg er det dypt problematisk å lage en avtale med et land som ikke lever opp til de mest grunnleggende prinsipper i EUs verdigrunnlag, sier Wind.

Det er også vanskelig å se at EU basert på frivillighet klarer å fordele syriske flyktninger fra Tyrkia til EU-land, mener hun. Av de 160.000 flyktningene i Hellas og Italia EU fra før av har blitt enig om å utplassere, er kun noen få hundre fordelt.

Les også: Desperate flyktninger står fast i Hellas

Tyrkia vinner mest

Wind mener det er vanskelig å se for seg at Kypros går med på avtalen med de kravene Tyrkia har, og at man må regne med kompromisser på flere felt.

– Uansett hvordan dette ender, peker alt på at Tyrkia er den som vinner mest på dette. Og dette er kun begynnelsen på Tyrkias krav, Tyrkia vil bruke muligheten til å presse mer ut av EU. Det er et Catch 22 for Europa, som må inngå en avtale, sier Wind, som skal følge EU-toppmøtet som ekspertkommentator for dansk TV2.

Bortsett fra en slutt på Syria-krigen ser hun ingen annen løsning enn en kraftig opptrapping av hjelpen fra EU til Syrias naboland.

– EU må bidra sterkt med penger til flyktningleirer i Syrias naboland, i samarbeid med FN, som sikrer disse menneskene utdanning og helsetjenester og gir dem grunner til å bli i områdene, sier Wind.

Mer fra Dagsavisen