Verden

Stenger døren for flere flyktninger

BÅTFLYKTNINGENE: Mange av menneskene som risikerer livet over Middelhavet er økonomiske migranter 
og trenger ikke beskyttelse som flyktninger, mener statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

I går skrev Dagsavisen at antallet båtflyktninger norske handelsskip har reddet opp fra Middelhavet har økt med vel 500 personer på én måned. Totalt er 4.000 personer reddet av norske skip nær Libyas kyst i 2014.

EUs grensekontrollorgan Frontex lanserer nå Triton, en grensekontrolloperasjon utenfor Italias kystlinje som ikke dekker områdene der de fleste forlisene skjer, utenfor Libya, der norske handelsskip befinner seg.

Les også: Frykter flere omkomne på havet

- Mange er migranter

Jøran Kallmyr, statssekretær i Justisdepartementet (Frp), sier følgende om hva Norge vil gjøre for båtflyktningene og de norske handelsskipenes situasjon:

- På nåværende tidspunkt er fokuset å bidra til å styrke arbeidet både til sjøs og på land i Italia og Middelhavsområdet gjennom Frontex. Vi forutsetter at det blir foretatt løpende vurderinger vedrørende sikkerhetsperspektivet til flyktningene som kommer over Middelhavet, og vil vurdere anmodninger om bistand etter hvert som de foreligger.

Regjeringen vil øke bidraget til grensepatruljering ved Europas grenser og er i forhandlinger med Frontex.

- Vi anser grensekontrollen ved Europas yttergrenser som et svært viktig innfallsområde, sier Kallmyr.

- Bør asylsøkere få mulighet til å søke asyl fra et tredjeland for å unngå at de tar sjøveien?

- Det vil innebære en total omlegging av hele asylinstituttet. Det er ikke aktuelt for Norge. De som er vurdert av FN til å være overføringsflyktninger og som er akseptert av mottakerland, reiser direkte og ikke via Middelhavet. Av dem som kommer over Middelhavet, er også mange økonomiske migranter.

- Hvor mange er migranter og ikke flyktninger?

- Vi har ikke god nok oversikt over andelen av migranter som kommer over Middelhavet som reelt sett er økonomiske migranter, ofte er det en kombinasjon av dårlige humanitære forhold og muligheten for en ny økonomisk tilværelse i Europa som er drivkraften.

UNHCR svarer Kallmyr

Kallmyr får svar fra FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR):

- Man kan ikke anta at noen er migrant eller flyktning ut ifra nasjonalitet. Hvert enkelttilfelle må vurderes opp mot kravene til å få flyktningstatus, sier William Spinding, talsmann for Europa-seksjonen i UNHCR.

Ifølge tall fra den italienske kystvakten har 152.000 personer kommet til Italia båtveien i 2014.

- Halvparten av personene som kommer båtveien til Italia, kommer fra Syria, et land i krig, og Eritrea, der alvorlige menneskerettighetsbrudd skjer. UNHCR anbefaler derfor europeiske land at disse får flyktningstatus, sier Spinding og understreker at det er en økende trend at folk flykter til Europa fra krig og forfølgelse.

- Disse personene som kommer til Europa er alle mennesker uavhengig av om de er migranter eller flyktninger. De må reddes uansett, sier Spinding.

I motsetning til statssekretær Kallmyr, sier Spinding at en asylsøker kan søke om asyl fra et tredjeland, som nordafrikanske land. Spørsmålet er heller om tredjeland har et system til å motta disse asylsøknadene, sier Spinding.

Talsmannen mener Norge og Europa bør ta mer ansvar for Syria-krisen. Det betyr også å ta imot flere flyktninger, sier han.

- På den måten føler ikke nabolandene til Syria seg alene. Tyskland og Sverige har tatt imot mange flyktninger. Norge bør også ta imot flere.

- Mange norske kommuner sliter i dag med å motta flyktninger. Vi har ikke muligheter til å ta imot flere. For de samme pengene kan Norge, basert på et grovt anslag, hjelpe 26.000 personer i Syrias nærområder i stedet for å hente 1.000 flyktninger til Norge, sier Kallmyr.

Dokumentasjon på denne påstanden var ikke framlagt for Dagsavisen i går kveld.

tone.magni.finstad.vestheim@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen