Valgfunksjonærer telte stemmer i et valglokale i Herat-provinsen mens representanter for kandidatene ser at det går riktig for seg. FOTO: NTB SCANPIX

Stemmeurnene på vei til Kabul

VALG: Stemmeurnene fra Afghanistans 34 provinser var søndag på vei til hovedstaden Kabul og den sentrale valgkommisjonen for telling.

– Den foreløpige tellingen av stemmer begynte i valglokalene lørdag, sa Mohammad Noor, talsmann for den sentrale valgkommisjonen, søndag.

Rundt 7 millioner velgere skal ha avgitt stemme ved lørdagens valg.

– Den andre tellingen begynner i dag. Vi skal telle de stemmesedlene vi får fra nærliggende valglokaler, og vi fortsetter å telle etter hvert som de andre kommer, tilføyer Noor.

Overføringen fra fjerntliggende og til dels vanskelig tilgjengelige områder gjør at bruk av esler og muldyr er mer effektivt enn biler.

– Det vil ta litt tid, opp til en uke, å få inn stemmesedlene fra de fjerneste områdene der det ikke er veier og stiene er dekket av snø, sier Noor.

Stemmeboksene fraktes fra landsbyene til provinshovedstadene og deretter til Kabul, uten noen form for telling underveis.

Frykt for fusk

Flere av kandidatene uttrykte søndag frykt for valgfusk etter at millioner av afghanere trosset Talibans voldstrusler og gikk til stemmeurnene for å velge landets neste president.

En av kandidatene, Zalmai Rassoul, sa til journalister at han har levert en klage til valgklagekommisjonen ECC, men ville ikke gi detaljer om klagen. Han lovet å respektere avgjørelsen ECC kommer fram til.Ashraf Ghani, tidligere økonom i Verdensbanken, kom med lignende synspunkter.

– Det er meldinger om alvorlig valgfusk flere steder, men alt er dokumentert og vil bli overlevert ECC til etterforskning, sa Ghani på Twitter.

– Falske stemmesedler

Ghanis fremste rival i valget, Abdullah Abdullah, sa lørdag at hans parti hadde mottatt flere klager.

– I noen områder ble våre observatører forhindret fra å være til stede på grunn av press fra myndighetene. Vi har hørt at valgurnene er blitt fylt opp med falske sedler. Det er slike eksempler på fusk vi har sett, sa Abdullah.

– Titusener, kanskje hundretusener, ble dessuten fratatt muligheten til å stemme fordi det manglet stemmesedler, tilføyde han.

Ros

– I dag har vi bevist for verden at vi har folkestyre i dette landet, sa president Hamid Karzai i en fjernsynstale etter at valglokalene stengte lørdag.

– I regn, kulde, til og med under trusler om terror, har våre afghanske brødre og søstre deltatt i valget. Gratulerer til oss alle, sa han.Ifølge valgkommisjonen tyder foreløpige tall på at rundt 7 millioner afghanere avga stemme i valget. Det gir en valgdeltakelse på 58 prosent.Også internasjonalt har det vanket ros til afghanske velgere som trosset dårlig vær og alvorlige trusler fra Taliban.

– Dette er deres øyeblikk, sa USAs utenriksminister John Kerry.

– Det afghanske folket sikret dette valget. De styrte valget, og aller viktigst, de stemte i dette valget, tilføyde han. (NTB)