Verden

Statskupp i kongens farger

Sent i går kveld lokal tid kjørte stridsvogner med kongegule banner opp til regjeringskvartalet i Thailands hovedstad Bangkok. Regjeringskontorene ble stormet av om lag 50 soldater som er lojale mot den avsatte hærsjefen i Thailand ifølge øyenvitner.

Unntakstilstand

Rykter om militærkupp begynte straks å svirre etter at den kontroversielle statsministeren Thaksin Shinawatra erklærte unntakstilstand fra New York.

Ikke lenge etter innførte også de militære kuppmakerne nasjonal unntakstilstand men sier at de vil tilbakeføre makten til folket snart.

Den thailandske hæren opphever grunnloven og avsetter regjeringen sier en talsmann for kuppmakerne i Thailand ifølge NTB.

Nasjonalforsamlingen skal også være oppløst og kuppmakerne skal ha inndratt jurisdiksjonen til en av landets høyeste domstoler.

Fredelig

Statlig radio og TV avbrøt sine sendinger og militær-TV sendte istedenfor bilder av de thailandske kongelige som ifølge nyhetsbyrået Reuters kan settes i forbindelse med tidligere kupp i Thailand.

Informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring Emma Elisabeth Vennesland var i går kveld i kontakt med selskapets kontor i Bangkok.

– Kuppet var ikke uventet. Lokalt kaller de det den gule revolusjonen. Det ser ut til å være et stille og fredelig kuppforsøk forteller informasjonssjefen.

Det er til enhver tid tusenvis av skandinaver i Thailand.

– Vår alarmsentral i København har ikke fått noen henvendelser fra svensker dansker eller nordmenn sier Vennesland.

– Følg med og hold dere oppdatert et hennes råd til nordmenn i Thailand.

Det er også rådet fra norsk UD.

– Hold dere i ro følg med på media og rett dere etter lokale myndigheter sier kommunikasjonsrådgiver i UD Bjørn Jahnsen til Dagsavisen.

Lederen for UDs krisestab er i løpende kontakt med den norske ambassaden i Bangkok og vurderer situasjonen fortløpende.

– Situasjonen er rolig bortsett fra det som har skjedd rundt Regjeringsbygget fortsetter Jahnsen.

Det skal ikke ha kommet rapporter om vold. Ambassaden i Bangkok har fått noen bekymringstelefoner fra nordmenn i Bangkok og nordmenn som er på vei til landet.

Kontroversiell

Thailands statsminister Thaksin Shinawatra vant en brakseier med partiet Thai Rak Thai (Thaier elsker thaier) i 2001. Han skrev historie da han ble Thailands første statsminister som fikk sitte en hel regjeringsperiode. Mangemillionæren fra Chiang Mai nord i Thailand ble også gjenvalgt i 2005. Han ble mektig populær blant velgerne for fattigdomsbekjempelse løfter om billigere helsetjenester og gjeldslette. Etter å ha ligget nede for telling etter finanskrisa på slutten av 90-tallet skjøt den økonomiske utviklingen fart under Thaksins styre.

Men statsministeren klarte ikke å slå ned på muslimske opprørere i Sør-Thailand. Og i 2003 ble han kritisert av FN for å ha skutt tusenvis av antatte narkolangere uten rettergang.

Thaksin vant valget i fjor men det førte til en storm av protester da han på nyåret tjente nesten 12 milliarder kroner skattefritt på å selge familiens aksjer i Thailands største telekomselskap til utenlandske investorer.

I april var det nyvalg som Thaksin vant. Men ettersom opposisjonen boikottet valget ble det kjent ugyldig.

Statsministeren sa fra seg regjeringsmakten men ble likevel sittende i en overgangsregjering fram til nyvalget som skulle holdes i oktober.

Atmosfæren har hele tiden vært spent og usikker og i forrige måned anklaget Thaksin en rekke militæroffiserer for å stå bak et plott for å ta livet av ham.

Det bor om lag 1.000 nordmenn i Thailand hvorav 300 i Bangkok.

Mer fra Dagsavisen