Verden

Stadig mer brutal flukt mot Europa

FLYKTNINGER: Fem menneskesmuglere er arrestert for massedrap etter at 60 mennesker ble knivstukket og kastet på sjøen. - Organisert kriminalitet gjør menneskesmuglerne mer brutale, sier Flyktninghjelpen.

Lørdag fant redningsarbeidere flere titalls lik om bord i en flyktningbåt utenfor den italienske øya Lampedusa i Middelhavet.

Ifølge nyhetsbyrået ANSA forteller overlevende at menneskesmuglerne knivstakk vilkårlige mennesker om bord i den skrøpelige fiskebåten de befant seg på. Ytterligere 29 mennesker døde av røykforgiftning da de ble stengt inne i lasterommet, og mange fryktes omkommet under forsøkene på å berge dem ut av båten.

Det var den danske oljetankeren Torm Lotte som kom flyktningene til unnsetning i farvannet mellom Libya og Malta. Trolig var mellom 700 og 750 mennesker om bord i båten, og italienske myndigheter anslår at rundt 140 av båtflyktningene mistet livet eller ble drept.

Brutaliteten øker

Samfunnssjef Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen sier at massedrap av et slikt omfang hører sjeldenhetene til, men at det er usikkert hvor mange liv som faktisk går tapt under overfarter fra Nord-Afrika til Europa.

- I Middelhavet, som er et område vi begynner å få god kjennskap til, er slike hendelser uvanlig. Men vi vet at det er store mørketall i denne typen tilfeller, sier han til Dagsavisen.

- Er menneskesmuglerne blitt mer brutale?

- De er nok det, hvis man ser dette over en periode. De siste tiårene har vi sett at menneskesmugling som geskjeft har økt og at den er knyttet opp mot annen organisert kriminalitet, som for eksempel tvangsprostitusjon.

Rekordmange båtflyktninger

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger, har over 600 mennesker mistet livet hittil i år etter å ha forsøkt å komme seg over havet til Europa fra Nord-Afrika og Asia.

Bare mellom Nord-Afrika og Italia har 64.000 mennesker krysset Middelhavet så langt i 2014. Det er mer enn i hele 2013 til sammen. Da krysset 45.000 mennesker som krysset den tilsvarende strekningen.

Høykommisæren viser til en økt mengde flyktninger fra Syria og den vedvarende uroen i Libya som årsaker til økningen.

Mørketallene tilsier at det er mange dødsfall som ikke er registrert, men til tross for at mange omkommer, tror ikke Vestvik det blir færre båtflyktninger av den grunn.

- Flyktningene vet allerede at det er farlig grunnet standarden på båtene. Vi må huske på at de som våger en slik reise er desperate, sier han til Dagsavisen.

Vil fortsette å øke

De siste tallene fra FNs høykommissær tar ikke høyde for store deler av juli, som regnes som høysesong for den ulovlige overfarten til Europa. Dermed er det rimelig å anta at antallet flyktninger som ankommer i år vil fortsette å stige.

Flyktninghjelpen mener nå det er kritisk å få på plass en større internasjonal innsats rettet mot kystnasjonene i sør slik at de får bedre muligheter til å hjelpe flyktninger i havsnød og redde flere liv.

- Vi vil jobbe mer med Frontex (EUs grensekontrollbyrå, journ. anm.) for å sikre en bedre behandling av flyktningene som kommer, men også med å hindre kilden til flyktningstrømmen, uttalte statsminister Erna Solberg til NTB i juni.

- Det dreier seg om å stabilisere og å få hjelp inn i viktige konfliktområder.

iver.kleiven@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen