Verden

Spent foran rettssaken mot Mursi

EGYPT: Egypt forbereder seg på en ny runde med uroligheter når landets folkevalgte president Mohamed Mursi, som ble styrtet av de militære i juli, mandag må møte i retten.

Det muslimske brorskap, som i september ble tvangsoppløst av kuppmakerne, har varslet fredelige demonstrasjoner når rettssaken åpner.

– Dette er ikke bare en rettssak mot en folkevalgt president, det er en rettssak mot folkets vilje, sier en av lederne for Antikupp-alliansen.

Det muslimske brorskapet leder an i den nyopprettede alliansen, som varsler en fredelig markering utenfor Tora-fengselet i Kairo der mange av brorskapets ledere nå sitter.

20.000 politifolk vil bli satt inn for å hindre uro, som har kostet over 1.000 egyptere livet siden Mursi ble styrtet.

På hemmelig sted

Mursi, som ble Egypts første folkevalgte president etter å ha vunnet valget i juni 2012 med 51,7 prosent av stemmene, har sittet i varetekt på hemmelig sted siden kuppet i juli.

I mellomtida har de militære kuppmakerne og overgangsregjeringen de har innsatt beordret Brorskapet tvangsoppløst og forbudt all aktivitet fra organisasjonen.

Mursi og 14 andre ledere av Brorskapet er tiltalt for å ha oppmuntret til drap på demonstranter som hadde samlet seg utenfor presidentpalasset i desember i fjor.

Egypts militære tar ingen sjanser i forbindelse med rettssaken, etter at det kom til omfattende uro utenfor det militære fengselet der han først ble holdt i varetekt.

Mursi ble deretter flyttet til hemmelig sted, og han vil bli fløyet til rettslokalet i helikopter. Rettssaken blir første gang han viser seg offentlig siden kuppet i juli.

Samarbeider ikke

I motsetning til sin forgjenger i presidentstolen, Hosni Mubarak som ble styrtet i februar 2011, akter ikke Mursi å samarbeide med retten, opplyser Antikupp-alliansen.

– Han anerkjenner ikke domstolens myndighet, opplyser alliansen.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton er blant de få som har fått besøke Mursi i fengselet, det skjedde kort tid etter at han ble satt i varetekt.

Ashton ba etter besøket Egypts mektige hærsjef Abdel Fattah al-Sisi og lederen for overgangsregjeringen, Adly Mansour, om å løslate Mursi, men uten å vinne gehør.

På kant med dommerne

Mursi har ingen høy stjerne i rettsvesenet i Egypt, etter at han i løpet av sitt år ved makten forsøkte å avsette landets riksadvokat og ta et oppgjør med dommerstanden som han hevdet var i lomma på det gamle regimet.

En av Mursis tidligere medarbeidere, Wael Haddara, anklager de militære kuppmakerne for å legge opp til en rettsfarse.

– Jeg tror at verden kommer til å se dette helt tydelig, sier Haddara, som nå lever i eksil i Canada.

Risikerer dødsstraff

Dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen, risikerer han livsvarig fengsel eller i verste fall dødsstraff, noe som trolig vil få den politiske volden i landet til å blusse kraftig opp igjen.

– Bare synet av ham i tiltaleboksen vil oppmuntre tilhengerne hans, tror Haddara. (NTB)

Mer fra Dagsavisen