Verden

Spent foran folkeavstemning

Det fryktes at det blir mer uro og bråk under lørdagens planlagte folkeavstemning om grunnlovsforslaget.

Minst åtte personer har mistet livet i uroen de siste ukene, og en opposisjonsleder advarte fredag mot mer blodsutgytelse på gatene under avstemningen lørdag.

Bekymret

Opposisjonsgruppen Den nasjonale frelsesfronten sier den er «dypt bekymret» foran lørdagen avstemning.

Opposisjonen sier nei fordi grunnlovsforslaget etter dens mening ikke reflekterer viljen til alle 83 millioner egyptere. Forslaget er for islamistisk og tråkker på minoritetsrettigheter, inkludert Egypts kristne.

Mursis tilhengere sier forslaget er nødvendig for at Egypt skal gå videre på veien mot demokrati.

Utspillet fra ElBaradei kom i en tale natt til fredag på en privat fjernsynskanal. Opposisjonens standpunkt har siden det nye grunnlovsforslaget ble utarbeidet i stor hast vært at det må omarbeides. De mener også at folkeavstemningen, som skjer lørdag 15. og lørdag 22., kommer altfor raskt.

Egypt kan leve godt med den gamle grunnloven i ett eller to år til, mente ElBaradei. Det vil gi nok tid til å sammenkalle en ny grunnlovsgivende forsamling og utarbeide et godt forslag.

Nei, men ...

Men forslaget ventes å bli vedtatt. Dels fordi Det muslimske brorskap er velorganisert og mobiliserer sine tilhengere og sympatisører over hele landet til å stemme ja, og dels fordi mange egyptere trolig er lei av uro og bråk.

– Liker jeg grunnlovsforslaget? spør Ahmed Helmy, en 35 år gammel ingeniør på Tahir-plassen.

– Nei! Men jeg vil at avstemningen skal gjennomføres sånn at vi kommer oss ut av denne langvarige overgangsperioden som får meg og millioner av andre egyptere til å ønske at vi hadde forlatt landet, tilføyer han.

I Kairo

Den første delen av avstemningen lørdag 15. vil foregå i Kairo og andre store byer. Offisielle resultater blir ikke offentliggjort før etter at andre runde 22. desember også er avsluttet.

Likevel ventes det at detaljer vil lekke ut som vil gi en sterk antydning om hvilken vei vinden blåser.

Hæren er utplassert med store styrker, 120.000 soldater og 6.000 stridsvogner, for å opprettholde ro og orden. Offiserer i hæren har fått myndighet av president Mursi til å foreta arrestasjoner av sivile.

Den offisielle grunnen til at avstemningen holdes på to datoer er at det ikke er nok dommere i landet. Minst en dommer skal være til stede i hvert valglokale for å se at alt går riktig for seg.

Støttemøte for Mursi

Motstandere av president Mohamed Mursi og grunnlovsforslaget samles nær presidentpalasset og på den berømte Tahir-plassen i Kairo fredag ettermiddag. Det muslimske brorskap, som Mursi tilhører, mobiliserer til et støttemøte for presidenten.

Islamistene samlet seg ved en moské nær presidentpalasset.

– Vi er kommet hit for å si ja til grunnloven, ropte de.

– Lenge leve president Mursi!

Flertallet av de frammøtte var menn med skjegg. Noen hadde tatt med seg barna og tildekkede koner.

– Jeg har kommet for å si ja til president Mursis legitimitet og ja til islamsk sharialov, sier 37-åringen Mohamed Murad til Reuters. Han er en av dem som skal holde bønn i moskeen.

Mer fra Dagsavisen