Verden

Spent etter spionanklager

OVERVÅKING: Den franske regjeringen reagerer sterkt mot USA etter at også franske borgere skal ha blitt utsatt for overvåking. Kritikken vokser i flere land 
etter nye spionavsløringer.

Overvåkingsskandalen rundt den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) har forårsaket nok en diplomatisk spenning, etter at det i går kom fram at NSA har drevet massiv overvåking av telefonsamtaler på fransk jord. Den amerikanske ambassadøren ble i går formiddag kalt inn på teppet hos Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, for å avgi forklaring på opplysningene.

Det var en artikkel i den franske avisen Le Monde i går som kom med nye dokumenter, lekket fra den tidligere datateknikeren i CIA, Edward Snowden. NSA skal ha overvåket 30 millioner samtaler bare på et tidsrom på 30 dager rundt årsskiftet fra 2012 til 2013, ifølge rapporten. Også millioner av tekstmeldinger skal ha blitt skaffet. Det er ikke klart om NSA skal ha skaffet oversikten over innholdet i tekstmeldingene og samtalene, eller bare over hvem som var avsender og mottaker av dem. Ifølge Le Monde var målene for overvåkingen ikke bare personer mistenkt for å være involvert i terrorisme, men også høyprofilerte personer fra politikk og næringsliv.

Overvåket sine egne

«Sjokkerende», sa Frankrikes innenriksminister Manuel Valls i går.

- Hvis en alliert spionerer på Frankrike, er det fullstendig uakseptabelt, sier Valls til Europe 1 radio.

USAs ambassadør, Charles Rivkin, ville i går ikke kommentere utviklingen, men bedyret at de to landene har et nært forhold.

- Både militært, etterretningsmessig og når det gjelder spesialstyrker er forholdet på sitt beste på flere generasjoner, sa Rivkin til Reuters i går.

Men franske myndigheter er selv blitt anklaget for å drevet overvåking mot sine borgere: i juli rapporterte Le Monde at franske myndigheter lagrer store mengder persondata om sine innbyggere i en supercomputer i en bunker i Paris. Det er derfor vanskelig å være for høyrøstet i denne saken, mener analytikere.

Kritikk fra Mexico

Opplysningene om NSAs framferd i Frankrike kommer etter en rekke avsløringer av overvåking i flere land. Det skal ha forekommet overvåking både i Kina, Russland, Brasil og flere EU-land, ifølge tidligere lekkasjer.

Avsløringene har blant annet forsuret forholdet mellom USA og flere latinamerikanske land. Sist ut var kritikk fra Mexico mot USA i helgen, etter rapporter om at amerikansk etterretning spionerte på tidligere president Felipe Calderon. Ifølge ukemagasinet Der Spiegel hacket en avdeling i etterretningsorganisasjonen NSA seg inn i Calderons e-post i mai 2010.

Det mexicanske utenriksdepartementet kaller overvåkingen uakseptabel, og Barack Obama har lovet en omfattende gransking av hackingen av Calderons e-post.

Sterkere reaksjoner kom nylig fra Brasil, da president Dilma Rousseff i september utsatte et planlagt statsbesøk til USA, etter avsløringer om at NSA har overvåket e-poster, tekstmeldinger og telefonsamtaler mellom Rousseff og hennes rådgivere.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen