Verden

Spenning og uro i Kashmir - Pakistan utelukker ikke krig

Spenningen bygger seg opp i Kashmir etter en indisk grunnlovsendring. En del av statsminister Narendra Modis nasjonalisme, mener forsker.

Bilde 1 av 2

Flere hundre demonstranter har blitt pågrepet i Kashmir, ifølge flere medier. Politikere, aktivister og separatister er blant de pågrepne.

Spenningen øker og store protester har blusset opp i det omstridte Kashmir-området den siste uka.

Det skjer etter at den indiske regjeringen fjernet en grunnlovsparagraf som ga spesielle rettigheter og en grad av selvstyre til innbyggerne i Kashmir.

– Det hadde ikke vært noen diskusjon om endringen. Ingen hadde ventet det. Vi ble sjokkerte da vi hørte om det. Hvorfor vil man ta et slikt skritt i det skjulte? sier kasjmirer Abdul Kahli Najar til BBC.

Flere hevder at grunnlovsendringen er en del av den nasjonalistiske politikken til Indias statsminister Narendra Modi.

Les også: Kjemper om makt og velgere i India

Omstridt område

Siden Pakistan og India ble selvstendige i 1947 har begge land gjort krav på Kashmir.

I dag styrer de hver sin del av området.

Striden har utløst flere kriger mellom landene, den siste i 1999.

Selv om de inngikk en våpenhvile i 2003, er det fremdeles ofte trefninger og uro langs grensen i Kashmir. Senest i februar ble 40 indiske soldater drept av en bilbombe i området.

A man displays a placard during a protest against the scrapping of special constitutional status for Kashmir, in Kolkata, India, August 6, 2019. REUTERS/Rupak De Chowdhuri
Demonstrasjonene i Kashmir har vart i nesten en uke. Foto: NTB Scanpix

Mens flesteparten i India er hinduer, er Kashmir den eneste delen hvor muslimer er i flertall. Både Pakistan og deler av Kashmirs befolkning vil at området skal høre til Pakistan, som ble opprettet som en stat for indiske muslimer.

Med denne ukas grunnlovsendring kan indere også utenfor Kashmir kjøpe eiendom i området, noe de ikke kunne før. Mange frykter at det vil føre til at den religiøse sammensetningen i Kashmir endres.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Fører til økt uro

India-kjenner og forsker ved Universitetet i Oslo, Kenneth Bo Nielsen, mener det var få som så grunnlovsendringen komme. Det var også overraskende at endringen kom så brått.

– Det er ganske sikkert at grunnlovsendringen vil føre til økt spenning og konflikt i Kashmir, sier Nielsen til Dagsavisen.

Indian security forces personnel stand guard next to concertina wire laid across a road during restrictions after the government scrapped special status for Kashmir, in Srinagar August 7, 2019. REUTERS/Danish Ismail

India har utplassert titusener av soldater i Kashmir. Foto: NTB Scanpix

– Muslimene i Kashmir vil se på lovendringen som et direkte overgrep mot deres politiske friheter i området, sier han.

Selv om selvstyret i området i praksis har vært begrenset, har den tidligere grunnlovsparagrafen hatt en viktig symbolverdi. Særlig fordi den anerkjenner den vanskelige og komplekse historien til Kashmir, mener UiO-forskeren.

Han spekulerer på om endringen vil føre til at flere kan velge å støtte separatistbevegelser i området.

Mange kasjmirere har ikke tillit til statsminister Modis regjering i New Delhi.

Les også: Derfor er Kashmir-opptrappingen farlig

Nasjonalistisk politikk

Nielsen mener grunnlovsendringen har en klar sammenheng med Modis nasjonalistiske linje.

Den indiske valgkampen i vår handlet i stor grad om patriotisme, nasjonal sikkerhet og stolthet. Modis hindunasjonalistiske parti, Bharatiya Janata Party (BJP), vant valget med nesten to tredeler av stemmene.

– Endringen av grunnloven er en umiddelbar innfrielse av BJPs valgløfter. Mange indere sympatiserer med Modis visjon om en sterk, forent indisk nasjon. Det holder regjeringen på å skape, sier UiO-forskeren.

Den offisielle politikken til Modis parti har alltid vært å knytte Kashmir tettere til India, ifølge Nielsen.

Ifølge ham er grunnlovsendringen ganske populær blant indere.

– Mange indere lurer på hvorfor Kashmirs muslimer skulle ha spesielle rettigheter, når ikke resten av India har det, sier Nielsen.

– Et symptom

Grunnlovsendringen gikk raskt igjennom, uten noe særlig debatt eller diskusjon.

– Når India har en flertallsregjering som stemmer igjennom en såpass kontroversiell endring på kort tid, kan man legitimt stille spørsmål ved måten India styres på, sier Nielsen.

A student shouts slogans during a protest against the scrapping of the special constitutional status for Kashmir by the government, in New Delhi, India, August 8, 2019. REUTERS/Anushree Fadnavis

Studenter demonstrerer mot det omstridte lovforslaget i New Dehli. Foto: NTB Scanpix

I India finnes det både andre delstater med grad av selvstyre og grupper med spesielle rettigheter. Et eksempel er kasteløse.

– Mange indiske intellektuelle ser på grunnlovsendringen som et symptom på hva som kan komme etter hvert. De frykter at regjeringen vil ignorere meningsmotstandere og debatt, sier India-eksperten.

Les også: Rystes av barnevoldtekter

Fordømmer endringen

Både Pakistan og Kina, som også styrer en del av Kashmir, har fordømt grunnlovsendringen.

– Pakistan vil protestere mot alle tiltak som binder Kashmir tettere sammen med India, sier Nielsen.

Pakistan har sagt at de kommer til å bruke alle midler for å unngå at India gjennomfører grunnlovsendringen, som de mener strider mot folkeretten.

Pakistans statsminister, Imran Khan, utelukker ikke en ny krig mellom de to statene.

– Hvem vinner den krigen? Ingen av oss kommer til å vinne, og det vil ha alvorlige konsekvenser for hele verden, sa Kahn tidligere i uka, ifølge Washington Post.

Pakistan har bedt Indias ambassadør om å forlate landet, melder NTB.

– Bekymret

FN har uttrykt dypt bekymring for situasjonen i Kashmir, særlig knyttet til menneskerettighetssituasjonen i området.

Tusenvis av soldater er sendt til Kashmir for å opprettholde et portforbud som også hindrer bruk av telefon og internett, skriver NTB.

En talsmann fra FN trekker fram forbudet mot kommunikasjonsmidler, tilfeldig fengsling av ledere og forbud mot politiske møter som ekstra bekymringsfullt, skriver BBC.

Les også: - Vi har mye å gjøre og så lite tid. Men ungdommen gir meg håp. 

Kashmir

* India og Pakistan har siden de ble selvstendige i 1947 vært i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.

* India kontrollerer to tredeler av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer. Til sammen skal det bo vel 11 millioner mennesker i regionen.

* Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet, mens nærmere 10.000 er bortført. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.

* India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske ekstremister har fått skylden for.

* De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje – «Line of Control» (LOC).

* En FN-resolusjon fra 1948 fastslår at det skal holdes en folkeavstemning om Kashmirs fremtid, men det har ennå ikke skjedd.

* India og Pakistan gjør begge krav på Kashmir, i tillegg til at mange ønsker at regionen skal være selvstendig. Én del av Kashmir, det stort sett ubebodde området Aksai Chin, er kontrollert av Kina. (NTB)

Mer fra Dagsavisen