Verden

Spania kan få krisehjelp i dag

Som fjerde land i rekken, kan det i dag være Spanias tur til å få kriselån fra EU.

I tur og orden har søkelyset vært rettet mot Irland, Portugal, Hellas og Italia. De tre første har allerede måttet be om kriselån fra EU for å klare å betjene sin egen statsgjeld. Italia har så langt klart seg på egen hånd, så vidt det er.

Nå er det Spania det handler om. Der er ikke statsgjelda spesielt stor. Det er bankene som er problemet. Da prisene i det spanske boligmarkedet kollapset, ble bankene sittende på masse gjeld de ikke klarte å inndrive. En arbeidsløshet på 25 prosent har gjort at stadig flere ikke klarer å betale boliggjelda si.

Velkjent spiral

Nå vakler hele banksektoren. De spanske bankene kan trenge så mye som 100 milliarder euro i frisk kapital for å unngå massekonkurs, anslo kredittratingbyrået Fitch torsdag. Slike summer har ikke spanske myndigheter. Dermed sprer nervøsiteten seg, og det er renta på den spanske statsgjelda som har skutt i været. Torsdag nedgraderte Fitch statsgjelda til to nivåer over såkalt søppelstatus.

Dermed trengs det penger utenfra. Pengene finnes hos IMF og i EUs krisefond, som tidligere har lånt penger til Irland, Portugal og Hellas. Men spanske myndigheter kvier seg for å ta opp lån. Det vil belaste statsgjelda deres ytterligere, og kan sende ratingen ytterligere ned og renta ytterligere opp. I tillegg følger det gjerne strenge krav om offentlige kutt med slike lån. I dag kan likevel regjeringen komme til å krype til korset.

- En kunngjøring er ventet lørdag ettermiddag, sa to anonyme EU-kilder til Reuters i går. I tillegg bekreftet en tysk kilde ifølge Reuters samme forhold.

- Spanias regjering har nå innsett hvor alvorlige problemene deres er, sa kilden.

«Kriselån light»

Den spanske regjeringen ville ikke bekrefte opplysningene i går. De siste dagene har det foregått intense samtaler mellom flere europeiske hovedsteder om hvordan det nye kriselånet skal gis. Spania vil at EU skal hjelpe bankene direkte, men det er det ikke åpning for i reglene for fondet. Det er heller ikke tid til å lage nye regler. For det haster med å gjenopprette tilliten til den spanske økonomien.

- Jo lenger den spanske situasjonen trekker ut, jo større blir risikoen for at Italia også kommer i spill igjen, sier analytiker Mujtaba Rahman fra Eurasia Group til Wall Street Journal.

Derfor snakkes det nå om å gi spanske myndigheter et «kriselån light». Det vil si at pengene rett nok lånes til bankene via spanske myndigheter, men uten strenge krav til budsjettkutt.

- En kan se for seg at kravene rettes hovedsakelig mot bankene, siden Spania allerede har gått løs på sine reformer, sier den tyske regjeringskilden til Reuters. At Tyskland sender slike signaler, tolkes som tegn på en mer fleksibel linje fra Berlin. Der har tonen hittil vært at ingen gunstige lån skal gis uten strenge krav til budsjettdisiplin.

Venter på rapport

Men det er altså ikke gitt at pengene kommer i dag. En talsmann for EU-kommisjonen viste i går til at Spania ikke har kommet med en formell forespørsel om lån. Den offisielle linjen fra Madrid var i går at man venter på en bestilt rapport fra IMF og uavhengige konsulenter over hvor mye penger den vaklende banksektoren egentlig trenger.

Ifølge Reuters skal IMF-rapporten offentliggjøres mandag. Den vil vise at banksektoren trenger mellom 40 og 90 milliarder euro. Mye mer penger enn spanske myndigheter har stående klare.

Spørsmål og svar

Hvorfor trenger spanske 
banker penger?

Spanias problem er ikke for mye offentlig forbruk og gjeld, som i Hellas. Bankene sliter fordi boligmarkedet kollapset, og bankene dermed sitter på masse råtten gjeld. Arbeidsløshet på 25 prosent gjør at enda flere sliter med å betale på lånene sine.

Hvorfor er Spanias bankkrise alvorlig for Europa?

Spania er eurosonens fjerde største økonomi, fem ganger Hellas‘. Spanske myndigheter har ikke råd til å redde egne banker. En negativ gjeldsspiral vil øke uroen i finansmarkedene og kan smitte over på nabolandene og resten av eurosonen.

Hvor dyrt er det å redde Spania?

De fleste anslagene på hvor mye penger de spanske bankene trenger for ikke å gå konkurs ligger på mellom 40 og 100 milliarder euro. Spanske myndigheter insisterer på at det kan bli billigere, men har bare 5 milliarder igjen i sitt eget bankredningsfond.

Hvor kan pengene komme fra?

Spania er tilbudt lån fra krisefondet eurosonen har opprettet, og som Hellas, Irland og Portugal har lånt penger fra. Men spanske myndigheter vil ikke ha mer gjeld, de vil at EU skal låne direkte til bankene. Diskusjonen handler nå om å finne en mellomløsning.

Kilde: AP

Mer fra Dagsavisen