Verden

Sossarna vil reformere Sverige

VALG: Socialdemokraterna lover reformer for 40 milliarder svenske kroner hvis de vinner valget i Sverige om knapt to uker.

Valgprogrammet, som har fått navnet «Kjære framtid», ble tirsdag presentert av partileder Stefan Löfven på Grillska videregående skole i Stockholm. Skolen ble overtatt av det offentlige etter at den tidligere private eieren, John Bauer-konsernet, gikk konkurs.

– Vi prioriterer investeringer i arbeid, skole og velferd. Vi kan gjøre mer enn regjeringen ettersom vi skaper et større rom ved å fjerne ineffektive skattereduksjoner. Det er en måte å ta ansvar på i stedet for å stå stille og være passiv, sa Löfven, ifølge Dagens Nyheter.

Lærerlønn

Partiet har satt seg som mål å fjerne muligheten til å tjene penger på skoler og velferd. De økte investeringene skal blant annet brukes til å gi lærerne høyere lønn, innføre leksehjelp ved alle skoler, og gi ekstra mye støtte til skoler og barn med størst behov.

Løftet om å bruke 40 milliarder svenske kroner på omfattende reformer, står i skarp kontrast til de 13 milliardene som de fire borgerlige regjeringspartiene mener bør brukes på reformer de neste fire årene.

Skattepolitikken skiller seg også sterkt fra de borgerliges politikk. Den eneste gruppen som loves skattekutt, er pensjonistene.

– Et skritt tilbake

Mens Socialdemokraterna mener regjeringen har ført en politikk som gjør at «noe holder på å gå i stykker» i Sverige, langer statsminister Fredrik Reinfeldt ut mot valgprogrammet til landets største opposisjonsparti.

– Det er et skritt tilbake til der vi kom fra. Det vil føre til et svakere og dårligere Sverige, sier han.

Finansminister Anders Borg, som i likhet med Reinfeldt tilhører høyrepartiet Moderaterna, mener Socialdemokraternas politikk vil føre til uorden og kaos.

– De kutter tusenvis av jobber for de unge, og så bruker de pengene til en kraftig økning av trygdeutbetalinger, sier han.

Mer fra Dagsavisen