Verden

Sosialistenes nye håp

SPANIA: Spanias sosialister vil vinne tilbake landets ungdommer med sin nyvalgte leder. Selv vil Pedro Sánchez finne tilbake til sosialismen.

PROFILEN

Hvem: Pedro Sánchez (42)

Hva: Ny leder for PSOE, Spanias sosialistparti

42 år gamle Pedro Sánchez har diskret og effektivt jobbet seg helt til toppen av det spanske sosialistpartiet. For ett år siden visste folk knapt hvem han var. Da Sánchez lanserte boka «Spanias nye økonomiske diplomati», i en bokhandel like ved landets nasjonalforsamling i desember i fjor, var det ingen som leet på et øyelokk. Mediene holdt seg hjemme, selv om flere tungvektere i sosialistpartiet lenge hadde bedt dem følge med på den unge fremadstormende politikeren.

Drøyt sju måneder senere er navnet Pedro Sánchez på alles lepper. I helgen ble han klappet fram som nyvalgt leder av det spanske sosialistpartiet PSOE.

Store planer

Det er en ambisiøs 42-åring som har tatt over ledelsen av Spanias nest største parti, som han lover å gjøre til landets største. Pedro Sànchez snakker fransk og engelsk, og har bredere internasjonal erfaring enn spanske politikere flest.

Sanchez lover å hente velgere fra både høyre og venstre tilbake til partiet, «fra de indignerte, fra velgerne som trakk seg vekk og gikk nye veier, fra dem som ble hjemme, med avsmak mot politikken». Sanchez vil også gå på velgerjakt i høyrepartiet Partido Populars (PP) rekker: «Fra dem som stemte på PP, som er skuffet fordi de føler seg lurt», sa Sánchez i en 40 minutter lang tale, som ble mottatt med jubel og applaus fra partifellene. Sánchez vant ledervalget tidligere i juli, og resultatet ble ratifisert på partikongressen i helgen.

Stille fram

Ifølge den spanske avisen El País er det ett ord som går igjen når folk som kjenner Sánchez beskriver ham: Ambisiøs.

Han vil endre partiet. Han vil gjenvinne tilliten til det spanske folk og gjenskape entusiasmen hos partiets mange desillusjonerte medlemmer. Han vil finne tilbake til sosialismen.

Sánchez beskrives som ambisiøs, men også diskret. Han var aktiv i partiets ungdomsorganisasjon, men tok lite plass og skilte seg ikke ut. Sánchez satt i byrådet i Madrid fra 2004 til 2009, og i Spanias nasjonalforsamling fra 2009 til 2011, og fra 2013 til i dag. Han har hatt god drahjelp fra partiets mange sterke regionale partilag. Nå skal han lede opposisjonspartiet som har sittet flest år med makten i det demokratiske Spania.

Langt nede

Det var også PSOE som satt ved makten da den økonomiske krisen for alvor satt inn i 2008-2009. Partiet gikk på en real valgsmell i valget i 2011, da nåværende statsminister Mariano Rajoy tok over makten med høyrepartiet Partido Popular. Høyresiden har slitt med å snu den økonomiske tilbakegangen, og begge partier, både høyrepartiet og sosialistene, gjorde det dårlig i valget til nytt Europaparlament i mai i år.

PSOE bare fikk bare 23 prosent av stemmene, og det labre valgresultatet gjorde at leder Alfredo Pérez Rubalcaba valgte å gå av. Det var derfor ikke før i slutten av mai at PSOE virkelig fikk øynene opp for Sánchez, som de håper kan bli partiets redningsmann.

Sánchez, som er professor i økonomi, har en formidabel oppgave foran seg når han nå lover å vinne tilbake de unge spanjolenes tillit. Gjennom hele den økonomiske krisen har ungdomsledigheten i Spania vært blant de høyeste i EU. Samtidig har en rekke korrupsjonsskandaler preget spansk politikk de siste årene. Før valget i 2011 tok ungdommen til gatene og ble der i månedsvis. Bevegelsen «Los Indignados», de indignerte, var starten på brede ungdomsprotester både i Frankrike og Italia, og også i USA under navnet «Occupy Wall Street». Spanias unge protesterte høylytt. Men mange valgte å ikke bruke stemmeretten, i protest og indignasjon over politikere uten evne til å løse befolkningens problemer. Det er dette Pedro Sánchez lover å gjøre noe med, når han sikter mot statsministerstolen i 2015.

- Dette er starten på slutten for Mariano Rajoy (nåværende statsminister, journ.anm.), lover Sánchez.

Nye tider

Pedro Sánchez har blant annet tatt til orde for en føderal reform, med mer autonomi til Spanias regionale myndigheter. Verken ledere i Catalonia eller Baskerland er fornøyde med forslaget.

Det er ikke første gang sosialistpartiet PSOE har valgt en relativt ukjent politiker som leder. Da tidligere statsminister José Luis Rodríguez Zapatero ble valgt som partileder i 2000, var det få som kjente til Zapatero, som langt på vei klarte å relansere partiet, og vant to valg på rad.

Sánchez sier han vil ta tilbake sosialismen i partinavnet ved «å forandre partiet, bli størst, og ta tilbake partiets identitet, som for eksempel ved å beskytte den svakeste.»

Hvordan gjenstår å se.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen