Verden

Sørsudanske opprørere: – Våpenhvilen blir brutt

Opprørerne og regjeringshæren i Sør-Sudan anklager hverandre for brudd på våpenhvilen, bare timer etter at den trådte i kraft.

President Salva Kiir inngikk avtalen om en våpenhvile og en politisk løsning med opprørsleder Riek Machar i Etiopia fredag. Partene skulle innstille kampene fra lørdag kveld og etter hvert danne en samlingsregjering.

– Bruddene på avtalen som skal løse krisen i Sør-Sudan, viser at Kiir enten er useriøs eller ikke har kontroll over styrkene sine, sier talsmann for opprørerne Lul Ruai Koang.

Han føyer til at opprørerne forbeholder seg retten til å forsvare seg.

Koang sier at regjeringsstyrkene har gjennomført bakkeangrep og skutt med artilleri ved byen Bentiu i delstaten Unity, som er strategisk viktig på grunn av sine oljeanlegg. Byen har skiftet hender flere ganger de siste ukene.

Opprørere melder også om brudd på våpenhvilen i delstaten Øvre Nilen.

Stille i Juba

En talsmann for presidenten sier at regjeringen ikke har fått noen melding fra opprørerne om våpenhvilebrudd. I stedet anklager han motparten for å ha brutt avtalen.

Opprørere har gått til angrep på regjeringssoldater i delstaten Unity, hvorav ett av angrepene skjedde i nærheten av Bentiu, framholder talsmann for hæren Philip Aguer.

Da Kiir og Machar møttes i Addis Abeba fredag, ble de enige om at kampene skulle stanse innen 24 timer, altså fra lørdag kveld.

Det er foreløpig ikke kommet meldinger om sammenstøt i Juba. Regjeringen understreker at regjeringsstyrkene i hovedstaden Juba har fått streng ordre om å overholde fredsavtalen.

Ulike folkegrupper

Machar er landets tidligere visepresident og er etnisk nuer, mens Kiir tilhører folkegruppen dinka, som er landets største. Begge har sin bakgrunn fra Det sudanske folks frigjøringshær SPLA. Den kjempet i mange år for at Sør-Sudan skulle bli en egen stat, løsrevet fra den nordlige delen av landet, det som i dag er Sudan.

Avtalen fredag kom etter at verdenssamfunnet hadde lagt massivt press på de to lederne for å få slutt på den fem måneder lange borgerkrigen som har krevd tusenvis, hvis ikke titusener, av liv og drevet minst 1,2 millioner mennesker på flukt.

Kiir og Machar ble også enige om en våpenhvile i januar, men kampene fortsatte, og avtalen fikk ingen reell betydning. At avtalen heller ikke ser ut til å bli respektert nå, vil etter alt å dømme skape frustrasjon hos de internasjonale meglerne som har presset partene til forhandlingsbordet.

Mangler valgdag

I henhold til den nye avtalen skal det dannes en overgangsregjering, skrives ny grunnlov og holdes valg. Men tidspunktet for valget er ikke klart, heller ikke hvem som skal lede overgangsregjeringen.

De to har også lovet hverandre å bidra til at nødhjelp kommer fram til sivilbefolkningen. Krigen har skapt en vanskelig sikkerhetssituasjon for hjelpeorganisasjonene, som frykter en sultkatastrofe. (NTB)

Mer fra Dagsavisen