Verden

Sørger over sine døde

SORG: Nederland er oppløst i tårer under den første nasjonale sørgedagen på mer enn 50 år. I går kom de første kistene etter flykatastrofen til landet.

Sjokk og sorg preger Nederlands drøyt 17 millioner mennesker. Mens kirkeklokkene i går ettermiddag kimet, gikk fly inn for landing i Eindhoven. Om bord var omkomne etter den fatale flystyrten i Ukraina torsdag sist uke. En ulykke som kostet 298 mennesker livet, blant dem 193 nederlendere. På flyplassen ventet slektninger og venner etter de døde. Mange av dem oppløst i tårer.

Også kong Willem-Alexander, dronning Máxima, statsminister Mark Rutte var til stede i Eindhoven.

Kistene landet

Det var erklært nasjonal sørgedag i Nederland, for første gang siden dronning Wilhelminas død i 1962, ifølge nettstedet Dutchnews. Da kistene med de 50 første ofrene landet, ble det holdt ett minutts stillhet for de døde. Både offentlige og private bygg flagget på halv stang.

De døde ble fraktet til Nederland etter at et tog med levninger fra minst 200 mennesker ankom den ukrainske byen Kharkiv utenfor det opprørskontrollerte området øst i landet. Malaysian Airlines MH17 styret i forrige uke, mest sannsynlig etter å ha blitt skutt ned, og alle om bord mistet livet.

Uro i Ukraina

Samtidig som de døde kroppene ble fraktet om bord i flyet fra Kharkiv til Nederland, fortsatte krigen i Øst-Ukraina. Ikke langt fra området der Malaysian Airlines-flyet styrtet, ble to ukrainske kampfly skutt ned av prorussiske opprørere i går morges, ifølge nyhetsbyrået Reuters. I går ettermiddag hadde ukrainske myndigheter foreløpig ingen informasjon om pilotene.

Kamphandlingene gjør etterforskningen av flystyrten vanskelig, ukrainske myndigheter mangler kontroll over området. Både nederlandske og internasjonale ledere presser på for å få uhindret tilgang for etterforskerne til vrakrestene.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen