Politikk

Sorg og protester etter tragedien

Mens Pakistan sørger etter skoletragedien varsler regjeringen hardere grep mot ­terrorister. Kampen skal trappes opp, og dødsstraff tas i bruk igjen.

Sinnet og sorgen preger hele Pakistan etter angrepet som drepte minst 132 barn og tolv lærere. Mens fortvilte foreldre begravet sine døde barn i Peshawar i går, demonstrerte pakistanere i en rekke byer i går mot Talibans skole­angrep. Mens folk fortviler spør også mange seg: Hva nå?

Den pakistanske regjeringen vil svare med enda flere angrep mot Taliban for å knekke islamistene. Pakistans hær har iverksatt luftangrep mot militante i områdene Khyber og Nord-Waziristan, meldte hæren i går.

 

Les også: - Var det Malalas skole?

 

Dødsstraff

Pakistanske myndigheter gjeninnfører også bruk av dødsstraff i terrorsaker etter angrepet, varsler en talsmann for statsminister Nawaz al-Sharif.

- Regjeringen har besluttet at den midlertidige stansen i bruk av dødsstraff i terrorrelaterte saker oppheves, heter det i en kunngjøring fra stats­ministerens kontor.

Pakistan innførte i 2008 en midlertidig stans av eksekveringer av sivile dødsdommer, etter press internasjonalt. Siden da har kun én person blitt henrettet, det var en soldat som ble hengt etter år ha blitt dømt til døden i en militær domstol.

 

Les også: Det feige angrepet

 

Må samarbeide

Pakistanske myndigheter er lenge blitt kritisert for ikke å gjøre nok for å slå ned på militante grupper - selv om hæren har innledet en intensivert militærkampanje mot Taliban de siste månedene.

- Folk må slutte å være unnvikende, man må komme sammen i møte med denne nasjonale tragedien, sier opposisjonspolitikeren Sherry Rehman, som tidligere har vært Pakistans ambassadør til USA, til Reuters.

- Vi har nasjonale ledere som har vært unnskyldende på vegne av Taliban, som ikke har nevnt Taliban i sine taler, sier Rehman.

Nå oppfordres det til samarbeid på tvers av alle partigrenser og allianser i Pakistan.

- For å slå ned på dette må vi forenes. Våre væpnede styrker har gjort mange ofre for å nedkjempe terroristene, sa statsminister Nawaz Sharif i går, ifølge den pakistanske avisen Dawn.

Han varslet et antiterrorplan som vil annonseres neste uke.

- Vi har bestemt at alle parlamentariske og politiske ledere vil komme sammen om en nasjonal konsensus for å slå ned på terrorisme, sa Sharif.

Også etterretningstjenesten skal involveres i utarbeidelsen av denne planen.

Også fra opposisjonen manes det om samarbeid.

- Den nasjonale tragedien krever at alle glemmer uoverensstemmelser, sier den profilerte politikeren og tidligere cricketspilleren Imran Khan.

 

Les også: Blodbad da terrorister stormet skole i Pakistan

Les også: Samlet fordømmelse av skoleangrepet

 

Ble skutt til taushet

Imens kommer stadig mer informasjon ut om hvordan det grusomme angrepet utfoldet seg. Ifølge vitner skal angriperne først å ha passert den tungt bevoktede hovedinngangen, og deretter ha kommet inn en mindre brukt bakinngang til skolen. Enkelte vitner har sagt at angriperne bar uniformer fra den pakistanske hæren, skriver Reuters. De angrep først et auditorium der en gruppe elever satt og tok eksamen. De væpnede mennene gikk deretter fra rom til rom og skjøt elever og lærere overalt.

- En lærer gråt da hun ble skutt i hånden, forteller Shahrikh Khan, en 15 år gammel elev som ble skadet.

- Så gikk en terrorist opp til henne og skjøt henne helt til hun ikke lagde noen lyd lenger. Overalt rundt meg lå vennene mine skadde og døde, forteller han til Reuters.

Minst tre av angriperne utløste selvmordsbomber.

13 år gamle Khalid Khan forteller at han var midt i førstehjelpsundervisning da to væpnede menn kom inn og begynte skyte. De forsvant ut igjen, og de som var inne i rommet klarte å låse døren. Men angriperne kom tilbake, brøt seg inn og fortsatte skytingen.

- De drepte de fleste av klassekameratene mine. Så vet jeg ikke hva som skjedde, jeg ble brakt til sykehus, forteller 13-åringen.

Les også: – Terroristene bak skolemassakre støttes fra Kabul

 

 

Mer fra Dagsavisen