Medlemmer av en sudansk kvinneorganisasjon demonstrerer utenfor en FN-bygning i Khartoum i protest mot at Sør-Sudan har invadert et viktig oljefelt i regionen Heglig ved grensen mellom Sudan og Sør-Sudan. Nå lover Sør-Sudan å trekke seg ut. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Sør-Sudan lover å trekke seg ut

Sør-Sudan vil trekke sine soldater ut av det omstridte Heglig-området i Sudan innen tre dager.

JUBA: Det sier en talsmann for president Salva Kiir.

Informasjonsminister Barnaba Marial sa til journalister i Juba fredag at SPLA-styrkene har fått ordre om trekke seg ut av Heglig, der det ligger et viktig oljefelt.

– En ordnet tilbaketrekking skal begynne med øyeblikkelig virkning, og den skal være ferdig i løpet av tre dager, sa Marial.

Ordren kom dagen etter at USAs Sudan-utsending hadde samtaler med partene.

Marial sier at Sør-Sudans ønske er at Hegligs status blir fastslått gjennom internasjonal mekling. Den internasjonale grensekommisjonen i Haag har tidligere bestemt at Heglig tilhører Sudan.

 

– Frigjort

Sudanske myndigheter hevder på sin side at de har gjenerobret den største byen i området.

– Vår styrker frigjorde Heglig by i dag, sa forsvarsminister Abdelrahim Mohammed Hussein til statlig fjernsyn fredag.

– Fienden led betydelige tap, tilføyde forsvarsministeren, som er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser i Darfur.

Ifølge talsmann for den sørsudanske SPLA-hæren, Philip Aguer, prøvde sudanske regjeringsstyrker seg på et motangrep natt til fredag, uten å lykkes.

– Det var kamper torsdag kveld, SAF (Sudans hær) prøvde å rykke fram, men ble slått tilbake, sier han.

Ifølge Aguer har et luftangrep torsdag også ført til at et viktig oljeforedlingsanlegg i Heglig har tatt fyr.

 

Langvarig strid

En langvarig strid om olje eskalerte bratt i forrige uke da sørsudanske styrker overraskende gikk inn og okkuperte Heglig. Der ligger ett av få oljefelt som Khartoum beholdt kontrollen over etter at Sudan ble delt i fjor sommer. Sudan svarte på okkupasjonen med bombeangrep mot sør.

Kampene er de verste siden fredsavtalen ble undertegnet i 2005. De to landene, som mellom 1983 og 2005 utkjempet Afrikas lengste borgerkrig, beskylder hverandre for å ville starte en ny krig.

 

Dystert bakteppe

I kulissene for konflikten anes et dystert bakteppe av ulike faktorer som har forsuret forholdet mellom de tidligere erkefiendene ytterligere, skriver den anerkjente tankesmia International Crisis Group.

Foruten uenigheten om fordelingen av oljeressursene har det blant annet i lengre tid pågått en konflikt i Sudans grensedelstater Sør-Kordofan og Blånilen.

Fredag meldte opprørere i Blånilen at de hadde drept 79 sudanske soldater i to bakholdsangrep.

I tillegg beskylder begge landene hverandre for å støtte ulike opprørsgrupper som skaper uro.

En amerikansk utsending som torsdag hadde samtaler med begge parter, sier at begge sider ønsker å unngå full krig, trass i den krigerske retorikken.