Israels statsminister snakket til Kongressen mot Barack Obamas ønske og mot Obamas utenrikspolitikk overfor Iran. FOTO: NTB SCANPIX

Snakket Obama midt imot

Over 50 demokratiske seter sto tomme da Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, talte til USAs kongress i går ettermiddag.

 

NEW YORK (Dagsavisen): Israels Benjamin Netanyahu, ignorerte alle bønner om å utsette sin kontroversielle tale til USAs kongress. Han tegnet et dystert bilde av konsekvensene av en avtale med Iran om landets atomprogram.

En avtale vil ikke hindre at Iran utvikler atomvåpen, den vil «garantere» det, sa Netanyahu til stående applaus i den amerikanske kongressen.

«Dette er en veldig dårlig avtale» som etter hvert vil føre til krig, sa en alvorstung Netanyahu.

Det er bare to uker til valget i Israel, og Netanyhau er blitt beskyldt for å bruke talen for fremme sin egen posisjon før valget.

«Tar feil»

Det er første gang en statsleder er blitt invitert av USAs opposisjon for å snakke mot den amerikanske presidentens utenrikspolitikk. USAs president, Barack Obama, sier i et intervju med nyhetsbyrået Reuters at Benjamin Netanyahu har tatt feil igjen og igjen i sin vurdering av Irans atomprogram.

– Netanyahu har kommet med alle mulige slags påstander. Dette skulle bli en fryktelig avtale. Iran ville ikke respektere avtalen. Men ikke noe av dette har vist seg riktig, sier Obama.

Obama gjentok at han mener en ti år lang avtale med Iran er den beste måten å unngå at Iran får atomvåpen.

Netanyahu sier han ikke tror at en avtale vil hindre Iran i å bli en atommakt og en trussel mot Israel.

Bryter protokollen

Netanyahu ble invitert til å tale i Kongressen av republikanske ledere. Netanyahu takket ja til invitasjonen uten å konferere med Obama, et brudd på protokollen som ikke har gått upåaktet hen. Netanyahu er ikke invitert til å møte Obama under besøket og har sagt nei til å møte andre demokrater. Netanyahu understreket at det ikke har vært hans intensjon å politisere forholdet mellom USA og Israel.

– Takk, Amerika. Takk for alt dere har gjort for Israel, sa Netanyahu.