Smitterekordene sprenges over hele Europa

Land over hele Europa innfører nå nye tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset, idet flere tangerer eller setter nye smitterekorder.

Onsdag kveld ble det kjent at Italia har registrert 7.332 nye koronasmittede det siste døgnet, som er det høyeste tallet siden pandemien brøt ut i vinter. Forrige topp var 21. mars.

Fra Tyskland meldes det torsdag at det er registrert 6.638 nye smittetilfeller siste døgn, 1.500 flere enn dagen før. Ikke siden pandemien begynte, har landet registrert så kraftig økning.

De fleste land tester imidlertid langt flere enn de gjorde for seks måneder siden.

I en rekke land og regioner er det denne uken kunngjort skarpe innstramminger på dagliglivet for å begrense spredningen av koronaviruset, ettersom smitten stiger raskt.

Fra og med onsdag er barer og restauranter stengt i Nederland, alkoholsalg etter klokka 20 er forbudt, og det vil være begrensninger på folkesamlinger.

Barer og restauranter må også holde stengt i den spanske regionen Catalonia, mens i Nord-Irland blir skolene stengt i to uker.

Les også: Ny russisk koronavaksine skal ut på markedet 1. januar

Tsjekkia er verst

Tsjekkia er i øyeblikket landet med det høyeste smittenivået i Europa, med hele 521 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Også her stenger man skolene, etter at 4.500 lærere og ansatte er blitt smittet.

I Polen oversteg det daglige antallet koronadødsfall onsdag 100 for første gang siden tidlig i vår. I Polen innføres det fra og med torsdag en ny koronarestriksjon i form av at matbutikker og apotek er forbeholdt eldre i to timer midt på dagen.

Sveits og Østerrike passerte nye smitterekorder onsdag, i førstnevnte land var de 2.823 nye smittetilfellene en dobling fra dagen før. Sveitsiske myndigheter har innkalt til krisemøte mellom representanter for alle de 26 kantonene torsdag.

Les også: Ny trend: Unge mennesker vil få korona med vilje

Belgiske sykehus nær full kapasitet

Etter Tsjekkia er det Belgia som har flest nye koronavirustilfeller sett opp mot befolkningstallet. Helsemyndighetene frykter nå at intensivenhetene på belgiske sykehus nærmer seg full kapasitet.

I forrige uke valgte hovedstadsregionen Brussel å stenge alle utesteder i en måned.

To land i Europa registrerte onsdag mer enn 10.000 nye smittetilfeller siste døgn: Russland med 14.200 nye, og Storbritannia med 19.700 nye.

Tallet i Russland er det høyeste siden pandemien begynte, og landet har registrert minst 10.000 nye tilfeller elleve dager på rad.

Til sammen er om lag 6,3 millioner mennesker blitt bekreftet smittet av koronaviruset i Europa. Over 230.000 mennesker har dødd med viruset.

Les også: Europa satte ny dagsrekord i koronatilfeller

Frankrike erklærer ny nasjonal helsekrise

Frankrike har igjen erklært en nasjonal helsekrisetilstand fra midnatt lørdag for å hjelpe til i kampen mot koronaviruset.

Kunngjøringen om nasjonal krisetilstand kom kort tid før president Emmanuel Macron skal tale til nasjonen på TV, og kunngjøre nye grep og restriksjoner.

Krisetilstanden skal gjøre at man kan innføre nye restriksjoner som er proporsjonale opp mot trusselen koronaviruset utgjør.

De nye restriksjonene som blir kunngjort skal også tre i kraft fra lørdag, og ble diskutert i et regjeringsmøte onsdag. Frankrike er, i likhet med mange andre land i Europa, midt i en stor smittebølge, og registrerte 13.000 nye smittetilfeller tirsdag.

Les også: Enda et koronaforsøk satt på pause