Verden

Slik vil Johnson prøve å vinne valget

Med et rendyrket brexit-budskap og moderate partifeller feid til side vil statsminister Boris Johnson forsøke å vinne neste valg. Men motstanderne er mange. Onsdag ble Johnson pålagt å be EU om en utsettelse av brexit.

Les mer her: Johnson foreslo nyvalg, fikk ikke gehør

Oppdatert 23.50: Underhuset vedtok onsdag kveld å be EU om en utsettelse av brexit. Deretter avviste parlamentarikerne statsminister Boris Johnsons ønske om nyvalg 15. oktober.

Dette skrev vi tidligere onsdag:

Uklart

Mye kan tyde på at britene igjen går til stemmelokalene om få uker etter dramatiske døgn i britisk politikk – igjen, selv om det ennå ikke er avklart.

Men hvordan det skjer er ennå ikke klart: Labour-leder Jeremy Corbyn sier han er klar for et valg, men partiet vil ikke stemme for et valg før det er garantert at «no deal»-brexit ikke henger over som en fare.

VALG ELLER IKKE: Jeremy Corbyn ønsker et nytt valg, men ikke uten at det er garantert at en «no deal» er utelukket. FOTO: NTB SCANPIX

Jeremy Corbyn, Labour-leder. Foto: NTB scanpix

Svekket

Statsminister Boris Johnson er nødt til å skaffe sitt eget mandat fra folket om han skal få gjennom brexit-planen sin, og står svekket tilbake etter de siste døgns hendelser.

Tirsdag kveld forlot den konservative representanten Philip Lee partiet, og ruslet over til Liberaldemokratenes rekker mens Boris Johnson sto på talerstolen i Underhuset. Dermed mistet regjeringen sitt syltynne flertall på en i Underhuset.

Senere på kvelden led statsministeren et viktig nederlag, da et flertall på 328 mot 301 mot stemte for at Underhuset skulle ta kontrollen over agendaen i går, og dermed åpnet for å stemme over et lovforslag som skal hindre at Storbritannia går ut av EU uten en avtale 31. oktober. I henhold til forslaget skal brexit utsettes til 31. januar med mindre parlamentet stemmer for en avtale eller for «no deal» før 19. oktober.

Dette nekter Boris Johnson å gjøre, og vil derfor ha et nyvalg 15. oktober.

Les også: Partifelle om Boris Johnson: - Et tegn på desperasjon

Stoler ikke på ham

For å få til dette, må han ha to tredeler av Underhuset med seg. Labour har lenge sagt at partiet ønsker et valg, men frykter det er risikabelt fordi Johnson kan finne på å utsette valget til etter 31. oktober. Partiet vil sikre seg at forslaget som blokkerer en «no deal» 31. oktober er vedtatt ved lov før det støtter et nyvalg.

– Vi vil ikke danse etter Boris Johnsons pipe. Hvis Johnson sier valget vil bli 15. oktober er det ingen som stoler på ham, sier Labours skyggebrexitminister, Keir Starmer. Det kan derfor gå noen dager før Labour mener eventuelt stiller seg bak et nyvalg – blant annet vil de se lovforslaget igjennom først.

Veteraner kastet ut

Statsminister Johnson har ikke bare provosert opposisjonen og tusener av innbyggere som har demonstrert de siste dagene etter at statsministeren besluttet at parlamentet skal suspenderes fra og med neste uke. Johnsons strategi og atferd har også ført til et opprør i Det konservative partiet som nå truer med å rive opp hele partiet.

Det toppet seg tirsdag kveld, da 21 konservative representanter stemte mot regjeringen og dermed kastes ut av partiet, i henhold til truslene de hadde mottatt på forhånd fra statsministeren. Blant disse er sentrale veteraner i partiet som Ken Clarke og Dominic Grieve. Mange har vært tidligere ministere, blant annet eks-finansminister Philip Hammond. Også Winston Churchills barnebarn er blant de 21.

Ken Clarke, tidligere finansminister og veteran i Underhuset, bruker sterke ord om det som nå skjer:

– Jeg kjenner ikke igjen dette. Det er Brexit-partiet i forkledning.

– Statsministeren kommer og snakker bare tull til oss, og planlegger å holde et raskt valg og komme seg ut, mens han skylder på parlamentet og EU for rotet, sa Clarke til Newsnight på BBC.

Les også: Blair advarer Corbyn: – Johnson legger en felle

Hjernen bak

Som så mange andre peker Clarke på mannen som står bak Johnsons strategi, Dominic Cummings. Han var ansett som hjernen bak «leave»-seieren i 2016, og er nå sjefrådgiver på statsministerens kontor. Det er Cummings analytikere og politikere refererer til når de beskriver strategien til Johnson: å skaffe et nyvalg og bruke brexit til å sikre seg makten.

STRATEGEN BAK: Dominic Cummings er strategen bak Boris Johnson. FOTO: NTB SCANPIX

Dominic Cummings regnes som strategen bak Johnsons planer. Foto: NTB scanpix

Statsminister Johnson sier det fortsatt er målet å skaffe en bedre avtale med EU, og klandrer de konservative opprørerne for å svekke Storbritannias forhandlingskort overfor EU de neste ukene ved å ta bort faren for «no deal».

Men mange tviler på at det blir gjort store forsøk på å forhandle. The Daily Telegraph skrev for noen dager siden at Cummings hadde beskrevet forhandlingene som «humbug». Dette er sterkt benektet av Statsministerens kontor.

Brexit-valg

Storbritannia står overfor et høyst dramatisk valg der det er helt åpent hva utfallet vil bli. Boris Johnson vil satse hardt på områder i Midt- og Nord-England der mange stemte for brexit. Han vil forsøke å ta velgere både fra Labour og Brexit-partiet i disse områdene.

Samtidig har motstanden mot brexit styrket seg i andre områder. I Skottland, der flertallet er pro-EU, ligger det an til at Det skotske nasjonalistpartiet vil gjøre det svært sterkt og svekke Det konservative partiet. I en del kretser i England og andre steder kan pro-EU-partiet Liberaldemokratene gjøre det godt. For Labour er det usikkert hvordan bildet vil slå ut. Labour har vært utydelig på brexit lenge, men har i det siste inntatt en klarer holdning. Labour-leder Jeremy Corbyn har sagt at Labour vil gå til valg på en ny folkeavstemning der det å bli i EU skal være et av alternativene.

Les også: Hjernen bak brexit ble hovedkarakter i TV-film: nå er han Boris Johnsons høyre hånd

Mer fra Dagsavisen