Verden

Slik vil en krig mellom Iran og USA påvirke Midtøsten

Ingen ble skadet i rakettangrepet mot en israelsk militærbase i helgen. Likevel forsøker Israel og USA nå å forstå om angrepet var del av advarselen om at hele Midtøsten snart kan gå opp i flammer.

(Dagsavisen): Ved nitiden lørdag kveld, da mange gjorde seg klare til å se fotballfinalen mellom Tottenham og Liverpool, smalt plutselig to raketter ved den israelskokkuperte Golanhøydene. Rakettene hadde fløyet rundt 35 kilometer gjennom Syria før de eksploderte – én ved militærbasen og én på den syriske siden av frontlinjen.

Tidligere har slike angrep vekket liten oppmerksomhet, og blitt sett på som nærmest «uhell» i kampene på den syriske siden. Men ingen krigshandlinger pågår lenger i området, så hvorfor ble rakettene da avfyrt? Israel slo uansett tilbake, og tre syrere og sju andre skal ha blitt såret i flyangrep.

Les også: – Trumps taktikk vil ikke funke mot Iran (Dagsavisen+)

Flere angrep

Men rakettangrepet mot det israelske målet føyer seg inn i rekken av andre små angrep som har preget Midtøsten de siste ukene: En Scud-rakett ble avfyrt mot USAs ambassade i Bagdad, Irak. Oljeskip er blitt angrepet i Persiabukta. Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepene, men USA antar at Iran står bak – at Iran bruker sine lokale allierte styrker for å advare Washington om at en ny krig vil bli nådeløs og kostbar.

– Jeg vet ikke hvem som står bak rakettangrepet, men det er ingen tvil om at Iran forsøker å framstå som sterke og målrettede. Og at de ikke akter å gi seg, sier Amir Avivi, en pensjonert israelsk general som i dag er involvert i strategisk tenkning.

– Men Iran må passe seg. Hvis de går for langt, risikerer de en militær konfrontasjon med USA, sier Avivi, og peker på den militære oppbyggingen av amerikanske styrker i og rundt Persiabukta. USAs president Donald Trump sier han ønsker å tvinge Iran til å godta en «bedret» atomavtale.

– Iran jobber hardt for å dominere Midtøsten, Irak, Syria, Libanon, Persiabukta og Jemen. Men den sunnimuslimske, arabiske verdenen stritter imot. Hvis det blir krig, er det klart at Iran vil bruke sine lokale iranskstøttede styrker i regionen, som Hizbollah i Libanon, sier general Avivi.

Bare timer før rakettangrepet lørdag kveld, advarte Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah om at store deler av Midtøsten vil lide hvis USA angriper Iran, og han nevnte konkret Israel og Saudi-Arabia. Hizbollah har styrker ikke bare i Libanon, men også i nabolandet Syria.

– USA vet at en krig mot Iran ikke vil stoppe ved Irans grenser. Hele regionen vil gå opp i flammer. Alle USAs styrker og interesser vil bli tilintetgjort, sa Hizbollah-lederen i en tale til sine støttespillere i Beirut.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Megler

Men tross den krigerske retorikken, ser man faktisk tegn til at stille forhandlinger allerede kan pågå mellom USA og Iran. Både Washington og Teheran benekter at en dialog pågår, men Irans naboland Oman og Irak, i tillegg til Japan, innrømmer åpent at de forsøker å mekle mellom partene.

Omans utenriksminister Yousuf bin Alawi var i Teheran for få dager siden, og er også i dialog med USAs utenriksminister Mike Pompeo. Utenriksminister bin Alawi sier at mye står på spill.

– Bryter en krig ut, vil det skade hele verden. Vårt mål er å redusere spenningen mellom partene, skrev bin Alawi på Twitter.

Oman har erfaring med å mekle mellom partene. I over et år ble det holdt hemmelige forhandlinger i Oman mellom Iran og USA før starten på de offisielle forhandlingene som til slutt førte til atomavtalen i 2015. Det er denne atomavtalen Trump sier at ikke vil hindre Teheran i å få en atombombe.

At også Irak forsøker å mekle, har sin egen ironi. USA veltet det sterkt antiamerikanske regimet til Saddam Hussein i 2003, men siden har Iran inntatt en dominerende rolle i landet. Likevel er det ironisk at USA i dag trenger Bagdads mekling for å unngå en krig med nabolandet Iran.

Les også: Netanyahu kjemper for sitt politiske liv

Ikke optimistisk

USA har innført harde sanksjoner mot Iran og truer med å kvele Teherans salg av olje, landets viktigste inntektskilde. Iran på sin side har økt produksjonen av anriket uran, som for å signalisere at landet kan bryte ut av atomavtalen. I Iran er ikke alle like overbevist om at det hele vil ende fredelig.

– Vi har hørt om de hemmelige samtalene. Men det er ikke sikkert at noe vil komme ut av det, sier statsviteren Mojtaba Gholopour fra Teheran.

– Det virker ikke som om meklingen er så seriøs, i det minste hvis en skal basere seg på det iranske ledere sier. Men det er det vi alle venter på, at et seriøst meklingsforsøk skal begynne, for å unngå krig, sier han til Dagsavisen.

Les også: Kushner: Palestinerne er ikke i stand til å styre seg selv

Mer fra Dagsavisen