Slik svarer verden Obama

Les hva aviser verden rundt skriver om Obamas innsettelsestale

Obamas første offisielle tale i går handlet om utfordringene USA står overfor, hva gjelder økonomi og utenrikspolitikk, men Obama brukte i tillegg mye taleplass på å mane til fred og forsoning mellom folk, kulturer, religioner, stater og etnisiteter. (Gikk du glipp av talen hans, kan du lese den her.)

Og en ting er at president Obama har gjort en formidabel jobb med å samle en enormt flertall amerikanere og verdensborgere forøvrig med sin diskurs om håp og felleskap. I går lovte han å gi muslimene «en ny start». Men hva skriver avisene i verden i kjølvannet av Obamas tale?

Sørsudanesiske New Sudan Vision skriver at Obamas innsettelse representerer en ny internasjonal ledelsestrend som vil få i oppgave å takle det 21. århundrets enorme utfordringer, nemlig klimaendringer, krig, fattigdom og økonomisk krise. De legger vekt på at Obamas far var av den kenyanske stammen Nilotisk Luo og at han vil kunne forstå Sudan, som er et land sammensatt av jøder, kristne, muslimer og hinduer. Den sudanesiske nettavisen skriver videre at det sudaneserne aller helst ønsker seg fra den nye amerikanske presidenten er at han bistår til en full implementering av fredsavtalen som endte krigføringen i Sør-Sudan og at han får slutt på Darfur-krisen.

Arabiske Al Jazeera har latt leserne selv si noe om hva de mener er det første Obama må ta fatt i og bry seg mest om.

Israelske Haaretz skriver at landets statsminister Ehud Olmert ønsker Obama velkommen og antar at det nye administrasjonen vil bidra til å styrke forholdet mellom USA og Israel ytterligere, for med det å sikre fred i Midt-Østen. Han takker også avtroppende president George W. Bush i sitt intervju, hvis bilateriale vennskap han karakteriserer som eksepsjonelt sterkt de siste årene. I den samme artikkelen uttaler Shimon Peres at innsettelsen av Obama gjorde gårsdagen stor, ikke bare for USA, men for hele verden. – Valget av Obama betyr at man korrigerer et av menneskehetens groveste feiltrinn, sier Peres i en pressemelding til avisen, med klar henvisning til slaveriet og at Obamas far var kenyansk.

Kubanske Granma gjengir en liten del av Obamas tale og vektlegger løftene han ga om å gå til verks for å få orden på den amerikanske økonomien, med særlig fokus på sosiale behov som arbeidsplasser, bostøtte og pensjon.

Den dominikanske nettavisen Clave Digital mener Obama tydelig viste at han tar landets økonomiske og sosiale problemer svært alvorlig, men at han også fremsto på en måte som klart insinuerte viktigheten av den historiske begivenheten presidentinnsettelsen av hans person i går var. Dominikanerne utgjør en av de største innvandringsgruppene i USA.

Til slutt kan det meldes at det russiske telegrambyrået ITAR-TASS ikke meldte om en eneste Obama-relatert hendelse på sin forside i timene som fulgte det amerikanske presidentskiftet i går. Og om du ikke orker lese hele Obama-talen eller jobbe deg gjennom millionene av klipp fra innsettelsen som ligger ute på nett, så kan du gå til den amerikanske mediegossipkongen Gawker, som har lagd en Top Ten Moments fra innsettelsen.