Slik ser det ut når man protesterer mot 8 øre i bensinavgifter

130 personer ble pågrepet og 24 ble skadd i lørdagens sammenstøt mellom fransk politi og demonstranter som protesterte mot dyrere bensin og diesel.

Demonstranter fra både ytre høyre og ytre venstre får skylda for opptøyene.

69 av de 130 pågripelsene skjedde i Paris. Blant de 24 skadde var det fem politifolk. En av politikonstablene ble påført brannskader i underlivet, opplyser hovedstadens politiavdeling og innenriksminister Christophe Castaner.

Demonstranter gikk ut i gatene i Paris og andre franske byer lørdag, iført gule vester, for å protestere mot regjeringens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel med henholdsvis 1 cent (8 øre) og 4 cent (32 øre), skriver NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tåregass

Demonstrantene ble møtt med tåregass og vannkanoner på paradegaten Champs-Élysées i Paris. Noen steder hadde demonstrantene satt opp barrikader, revet ned trafikklys og gateskilt.

En av dem som organiserte demonstrasjonen kalte det hele for «borgerkrig».

– Formålet var å forene alle her i Paris. Jeg er skuffet fordi det var langt fra hensikten at det skulle bli slik, sa Thierry Paul Valette til CNN.

Han legger samtidig skylda for at det endte i opptøyer på små grupperinger på ytre høyre og ytre venstre.

Den franske innenriksministeren Christophe Castaner la derimot skylda på høyreekstremister..

I dag har yrtre høyre mobilisert, sa han ifølge CNN.

Lest denne?: Da kjøleskap var riksmannsluksus

Gratis

Andre steder i landet hadde demonstranter tatt kontroll over bomringstasjoner og latt trafikken passere gratis.

Demonstranter mener president Emmanuel Macron bør gå av. Presidenten selv takket politiet for sin innsats og oppsummerte situasjonen slik på Twitter lørdag kveld:

– De som angrep eller skremte andre borgere, journalister og politikere, bør skamme seg. Det er ikke rom for vold i den franske republikken, skrev presidenten.

Les også: Kan soldempende kjemikalierer være løsningen på klimaproblemene?

Opprydningsarbeid

Etter midnatt natt til søndag var situasjonen rolig igjen, og Champs-Élysées gjenåpnet for trafikk mens opprydningsarbeidet startet.

Ifølge det franske innenriksdepartementet deltok 106.000 demonstranter i protester landet rundt lørdag. 8.000 av dem demonstrerte i Paris, blant disse 5.000 på Champs-Élysées. (NTB)

Les også: Trump hevder klimatiltak koster for mye for USA. Ny rapport slår tvert imot fast at klimaendringer vil skade USAs økonomi