Verden

Slik følger du med valgkvelden

Presidentvalget i USA er på ingen måte avgjort på forhånd. Med denne guiden holder du deg oppdatert på valgkvelden.

NEW YORK (Dagsavisen): Når de første valglokalene åpner på østkysten i USA i morgentimene tirsdag 8. november, er det på ingen måte klart om det blir Donald Trump eller Hillary Clinton som skal overta Det hvite hus.

Clinton leder fortsatt på de fleste meningsmålinger, men de siste ukene har Trump spist seg inn på overtaket og flere viktige vippestater står på spill.

Les også: Derfor stemmer slekta til Seltzer på Trump

Slik fungerer valget

Velgerne stemmer ikke direkte på presidentkandidatene, i stedet er det valgmenn som velger presidenten. Den kandidaten som får flest stemmer i en delstat vinner delstaten og alle valgmennene.

Det er totalt 538 valgmenn fordelt på 50 delstater og hovedstaden Washington DC, den kandidaten som får minst 270 valgmenn vinner.

I 48 delstater går alle valgmennene til kandidaten med flest stemmer. I Maine og Nebraska fordeles valgmennene prosentvis til kandidatene basert på resultatene i de ulike distriktene i delstatene.

Antall valgmenn varierer etter folketallet i delstaten, derfor er noen delstater viktigere enn andre. California har flest valgmenn med 55, Alaska har færrest med tre.

Systemet med valgmenn betyr at det ikke nødvendigvis er den kandidaten som får flest stemmer på landsbasis som vinner valget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vippestater

De fleste delstatene er enten røde (Republikanerne) eller blå (Demokratene). For eksempel er California sikkert demokratisk, mens Texas er klart republikansk.

Slaget vil derfor stå i de viktige vippestatene der det er uvisst hvem som vinner. Disse varierer fra valg til valg, og statistikerne er heller ikke alltid enige om hvor konkurransen er tettest.

Analysenettstedene Real Clear Politics og Fivethirtyeight er enige om at disse ni er på vippen i år (antall valgmenn): Ohio (18), Florida (29), Michigan (16), Iowa (6), Nevada (6) Arizona (11), Pennsylvania (20), North Carolina (15) og New Hampshire (4).

Florida er viktig fordi det er den største vippestaten med 29 valgmenn. Delstaten har avgjort presidentvalg før – det var George W. Bush knappe overtak her som sørget for at han slo Al Gore i presidentvalget i 2000.

Hvordan ligger de an?

Clinton leder på de nasjonale målingene og hun har størst sannsynlighet for å vinne valget, i følge statistiker Nate Silver i Fivethirtyeight – Clintons sjanser har krympet den siste tiden, men det er fortsatt 65,5 prosent sannsynlighet for at hun vinner, mot Trumps 34,5 prosent.

Samtidig spår Silver at det er Trump som har størst sannsynlighet for å vinne viktige Florida, med 52 mot Clintons 48 prosent.

Om Trump skal kunne slå Clinton må han vinne Florida, Ohio og North Carolina, i følge nettstedet Politicos analyser. Men selv det er ikke nok.

Han må også vinne enten Pennsylvania, eller Iowa og Nevada og minst enda en delstat om han skal kapre minst 270 valgmenn.

Når er vinneren klar?

Det avhenger av hvor tett resultatet blir. Er det veldig tett vet vi trolig ikke hvem som vinner før de siste valglokalene stenger i morgentimene onsdag i Norge. Om den ene kandidaten derimot leder stort tidlig, kan resultatet være klart før alle stemmene er talt opp.

For fire år siden utropte nyhetsbyrået AP Obama til vinner klokken 23.28 New York-tid (5.28 norsk tid).

Men det er ventet at det vil komme gode valgdagsmålinger allerede etter at valglokalene på østkysten stenger, i 1-2-tiden natt til onsdag norsk tid.

De første valglokalene åpner klokka 11 norsk tid (6 lokal tid) på østkysten tirsdag formiddag, de siste åpner i California på vestkysten klokka 16 norsk tid (7 lokal tid), i følge Ballotpedia.

Valglokalene i de første vippestatene på østkysten stenger klokka 1 natt til onsdag norsk tid, blant annet Florida. Ohio og North Carolina følger rett etter klokka 1.30, mens Pennsylvania stenger klokka 2. De siste valglokalene stenger i California klokka 5 norsk tid.

Valgvakene

Både Trump og Clinton er i New York valgkvelden. Clintons valgvake er i Javits konferansesenter (med glasstak), mens Trump har invitert til «Victory party» på Hilton hotell, og ikke i sitt eget Trump-Tower.

Mer fra Dagsavisen