Verden

Slik blir julefeiringa i et nedstengt Europa

Maks tre gjester, men helst ingen, og portforbud. Dette er blant julereglene et koronanedstengt Europa tillater.

Regler og råd varierer mye fra land til land før årets korona-julefeiring. Smitten er på vei oppover flere steder i Europa, og denne uka innfører flere land nye og enda strengere tiltak. 

Onsdag innfører London de strengeste restriksjonene tilgjengelig. Byen er flyttet til nivå tre i koronasystemet, som er det strengeste nivået i trinnsystemet som er innført for å begrense smittespredning i Storbritannia.

– Vi ser veldig rask, eksponentiell spredning i London, sa helseminister Matt Hancock tidligere i uka.

I Storbritania har mer enn 1,8 milioner mennesker vært bekreftet smittet, og mer enn 64.000 har dødd, ifølge Worldometers siste oversikt.

De nye tiltakene innebærer sosiale restriksjoner. Barer, puber og restauranter må stenges, folk får kun møte de i sin egen husstand innendørs og på de fleste offentlige samlingssteder.

Det blir heller ingen tilskuere på idrettsarrangementer i den britiske hovedstaden.

People walk across London Bridge as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues in London, Britain, December 15, 2020. REUTERS/Hannah McKay

Smittetiltakene i London er igjen på høyeste nivå. Foto: Hannah McKay/Reuters/NTB

Les også: Nesten én million sliter med «juleallergi» – kan minne om korona

Gjør unntak for julefeiringa 

Men det gis likevel unntak i juleuka. Mellom 23. og 27. desember (22. til 28. i Nord-Irland) vil det ikke være reiserestriksjoner, og man kan besøke familie og overnatte, skriver BBC.

Men antall personer er begrenset. Storbritannia har innført såkalte «jule-bobler» som tillater tre husholdninger å samles i en «boble». I Skottland er det tillatt med opptil åtte personer.

Disse boblene kan møtes utendørs og innendørs, men er permanente gjennom julefeiringa. Man kan med andre ord ikke danne én boble på julaften, og en annen 1. juledag.

To ledende medisinske tidsskrifter har rykket ut og advart mot at myndighetenes julelettelser kan få store konsekvenser og vil kunne føre til flere dødsfall etter jul. De oppfordrer myndighetene til å snu og likevel ikke la ulike husholdninger møtes i jula, skriver The Guardian.

Les også: Frykter dødeligere andre koronabølge i Europa (+) 

Tysk nedstenging blir trolig forlenget

Også Tyskland går inn i en kraftig nedstegning onsdag. I utgangspunktet skal de strenge restriksjonene vare til 10. januar, men det er allerede klart at de trolig blir forlenget.

Alle butikker som ikke selger essensielle varer stenger ned, skoler og barnehager stenger, og antall personer som kan samles reduseres fra ti til fem. Disse personene kan maks komme fra to forskjellige husholdninger. 

Men det blir en liten oppmykning fra 24. til 26. desember. I denne perioden kan man invitere fire familiemedlemmer fra forskjellige husholdninger, og barn under 14 år er ikke med i regnestykket, skriver BBC.
A cyclist dressed as Santa Claus drives through the city center with a poster reading "End the Corona madness" at Neumarkt in Dresden, eastern Germany on December 12, 2020. - The planned demonstration of the "Querdenken" movement protesting against measures imposed by the German government to limit the spread of the novel coronavirus COVID-19 was banned by several court orders. (Photo by STRINGER / AFP)

Ikke alle er fornøyd med de strenge smitteverntiltakene i Tyskland. Plakaten på ryggen til denne nissen i Dresden sier «Få en slutt på koronagalskapen». Foto: AFP/NTB

Fraråder gjester i Italia 

Italia har nå Europas høyeste koronadødstall, over 65.000 mennesker har mistet livet til covid-19 siden pandemien startet sist vinter, i følge Worldometers oversikt. Storbritannia ligger rett bak med drøye 64.000 dødsfall.

Den italienske regjeringen fraråder nå italierne å ha gjester i jula i det hele tatt. Statsminister Giuseppe Conte har bedt italienerne om å forberede seg på en mer «edruelig jul, uten samlinger på julaften og uten kyss og klemmer», ifølge BBC.

Mange av de italienske regionene er delvis nedstengt, og det er forbudt å reise mellom de ulike regionene mellom 21. desember frem til 6. januar. Det er heller ikke tillat å forlate hjembyen sin på julaften, andre juledag eller nyttårsaften.

De eneste unntakene gjøres for arbeid, av medisinske grunner og nødstilfeller, opplyser myndighetene.

De bekrefter at det i tillegg vil bli innført portforbud mellom klokka 22 på kvelden og fem på morgenen. I første omgang varer det fram til 7. januar.

Fram til 6. januar må alle butikker, med unntak av apotek og matbutikker, holde stengt.

Les også: FN-sjefen: Dere må erklære klimakrise

Nederland innfører fem uker lang nedstengning

Smittetrykket gjør at Nederland må innføre en fem uker lang nasjonal nedstengning, varsler statsminister Mark Rutte, ifølge The Guardian.

– Nederland kommer til å stenge i fem uker, sa Rutte mandag denne uka i en TV-sendt tale fra statsministerens kontor, mens demonstranter som er imot nedstengningen, laget leven utenfor.

Folk anbefales å holde seg hjemme, og kan ha maks to gjester om dagen. Det blir gjort unntak for 24. til 26. desember da nederlenderne kan ha én ekstra gjest. Barn under 13 år er ikke med i regnestykket.

Også i Nederland stenger skolene onsdag denne uka. Nedstengningen av samfunnet vil i første omgang vare fram til 19. januar.

Nederland har påvist over 600.000 koronatilfeller siden pandemien brøt ut, og 10.082 koronarelaterte dødsfall er registrert. Det tilsvarer 588 dødsfall per 1 million innbyggere, ifølge NTB.

Les også: Nedstengning i London fra onsdag – strengeste koronanivå i den britiske hovedstaden

I Sverige kan maks åtte samles 

I Sverige har det siden 24. november vært en begrensing på åtte personer i sosiale sammenkomster.

På en pressekonferanse forrige uke forklarte statsminister Stefan Löfven at begresningen varer ut jula og over nyttår.

– I år kan ikke jula bli som vanlig. I år kan vi ikke feire med alle vi gjerne skulle ha feiret med. Husk at dette er den nye normen for alle sosiale situasjoner, inkludert jul- og nyttårsfeiringen, sa han. 

I Sverige kan altså færre samles på julekvelden enn i Norge, men de har til gjengeld ingen restriksjoner eller anbefalinger for hvor mange man kan møte i løpet av en uke.

Dagens Nyheter melder at koronapasienter og øvrige pasienter nå har fylt opp intensivenhetene i Stockholm. I helgen var belegget på 101 prosent av kapasiteten, og de lokale myndighetene har nå bestemt å øke beredskapen.

Les også: Sykepleier ble USAs første koronavaksinerte

Rekordmange smittet i Danmark

Fra søndag til mandag fikk 3.337 personer påvist koronasmitte i Danmark, det er det høyeste dagstallet noensinne. Det ble registrert ni covid-19-relaterte dødsfall, skriver NTB. 

Til sammen er antall døde nå oppe i 950 personer. Totalt 113.095 personer har testet positivt siden pandemien startet, viser oppdaterte tall fra Statens Serum Institut.

Sundhedsstyrelsen i Danmark har ikke kommet med nye anbefalinger siden forrige uke. De anbefaler at man bør være maksimalt ti mennesker sammen, men at det krever at det er mulig å holde tilstrekkelig avstand i hjemmet.

Den delvise nedstengingen betyr blant annet at restauranter, teatre og annen kultur holder stengt, samt at skoleelever fra 5. klasse og oppover har hjemmeskole.

Danske medier meldte tirsdag at regjeringen kan komme til å utvide nedstengningen til alle landets kommuner, i følge NTB.

Les også: Smitten skyter fart i Tyskland som stenger ned til over nyttår: – Verre enn noensinne

Mer fra Dagsavisen