Verden

Slåss om New York

Silkehanskene er tatt av i kampen om New York. I kveld barker Bernie Sanders og Hillary Clinton sammen i Brooklyn.

Bilde 1 av 2

NEW YORK (Dagsavisen): 74 år gamle Bernie Sanders, som dette valget er ungdommens mann, har fått hjelp av gruppene Vampire Weekend og Grizzly Bear for å trekke folk og til å piffe opp stemningen på sine valgmøter på Manhattan og i Brooklyn.

Rivalen Hillary Clinton har sendt ektemannen Bill på kryss og tvers i delstaten for å tale hennes sak, og for å sjarmere særlig eldre velgere til å støtte kona.

Les også: Bill Clinton samler valgstøtte til kona Hillary

Viktig valg

Begge sider har satt alle krefter inn foran demokratenes primærvalg i New York tirsdag. Med 13 delstater igjen, er det de store delstatene som New York, Pennsylvania og California som virkelig gjelder. I kveld møtes de to til debatt i Brooklyn, der Bernie Sanders er født og oppvokst, og her Hillary Clinton har lagt sitt hovedkvarter. Clinton var selv senator for New York i åtte år, da hun i 2000 ble den første førstedamen til å bli folkevalgt.

Bernie Sanders har vunnet alle de sju siste delstatsvalgene, og har vind i seilene. Men tallene i New York er så langt i Hillary Clintons favør - hun har over ti prosent høyere oppslutning enn Sanders på samtlige meningsmålinger. Hun vant også klart mot Barack Obama her i 2008. 291 delegater står på spill I New York, som er en av de viktigste delstatene så sent i racet.

I en valgkamp der begge parter lenge har snakket relativt pent om hverandre, er slikehanskene nå tatt av.

– Hillary Clinton er ikke kvalifisert til å være president, sa Bernie Sanders nylig, som et slags svar på Clintons stadige påstander om at Sanders neppe vil klare å få til noe som helst fra Det hvite hus.

Hillary Clinton gikk nylig i strupen på en ung miljøaktivist som spurte om den store pengestøtten hun får fra fossilindustrien.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Opprørt

Indignasjonen er stor hos Sanders-tilhengerne, som føler seg snytt for både delegater og oppmerksomhet gjennom en lang valgkamp der Sanders har slitt for å få like mye TV-tid som motstanderne.

Til tross for sju strake seiere de siste par ukene, har ikke Sanders ikke tatt særlig inn på Hillary Clinton, som leder nominasjonskampen med 1307 delegater over Sanders 1087. For å vinne nominasjonen, trengs 2383 delegater.

Les også: Protest mot Trump

Stengte valg

Mange av valgene der Hillary Clinton har vunnet, er stengt for alle som ikke er registerte demokrater. New York er en slik stat, der velgere må ha registrert seg innen 25. mars for å få lov til å delta. Det går særlig ut over velgere uten partitilhørighet og yngre velgere, begge velgergrupper der flertallet støtter Bernie Sanders. Det er vanskelig for kandidater uten partikjernens støtte å komme seg opp og fram i amerikansk politikk, sier Jonathan Keller ved Manhattan College.

– Systemet er designet for å gjøre det vanskeligere for outsidere, sier Keller til Dagsavisen.

467 superdelegater har erklært sin støtte til Clinton, mens bare 31 lover å stemme Sanders. Superdelegatene er designet nettopp for å gi partikjernen kontroll over hvem som kan bli partiets presidentkandidat, sier Keller.

- Det er anti-demokratisk. Superdelegatene fungerer som anstander for velgerne, som om de ikke er helt til å stole på. Men de ville ikke satt foten ned hvis Bernie vant med stor margin, sier Keller.

Les også: Amerikanske tilstander

Mer fra Dagsavisen