Verden

Slåss mot pisking

I dag protesterer Amnesty igjen utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo. Det gjør de helt til Badawi blir løslatt.

I dag er det ti uker siden blogger og aktivist Raif Badawi fikk sine 50 første piskeslag. Ifølge dommen skal han få 50 piskeslag hver fredag helt til han har fått 1.000 slag. Badawi ble så dårlig av de første 50 slagene at den neste runden ble utsatt.

Siden har saudiarabiske myndigheter utsatt avstraffelsen, uten begrunnelse.

Amnesty har demonstrert mot dommen utenfor en rekke saudiarabiske ambassader hver fredag siden den første piskingen, og organisasjonen tar det som en liten seier at piskingen er blitt utsatt. De vil ikke gi seg før Badawi blir frigitt.

Generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs, følger saken tett. Han håper landet snart gir etter for internasjonalt press.

– Vi ønsker å skape så mye oppmerksomhet som mulig rundt saken, sier Egenæs til Dagsavisen.

Det ryktes at saken kan bli tatt opp på nytt. Stemmer det?

– Myndighetene ønsker ikke å si noe, så vi har ikke noe håndfast. Men vi vet at saken, som ble sendt til høyesterett, nå har kommet i retur til straffedomstolen. Samtidig har høyesterett åpnet for at straffedomstolen kan behandle saker rundt religiøst frafall. Reelt sett har de nå mulighet for å dømme han for religiøst frafall.

Hva betyr det?

– At han ikke er muslim. Det blir et tolkningsspørsmål. Slik vi ser det har han aldri gitt uttrykk for at han ikke er muslim. Han har argumentert for en sekulær stat med religionsfrihet, men ikke gitt uttrykk for ikke å tilbe islam.

Frykter dere at han kan bli dømt?

– Det er klart. Erfaringen til nå er at de øker straffen, så bekymringen er der i høyeste grad. Det som veier i negativ retning, er at dommeren er den samme. Men nå får saken mer oppmerksomhet enn tidligere, og vi håper all kritikken virker.

Flere land har kritisert landet for dommen, men mange av de samme landene er også Saudi-Arabias allierte. Hvordan påvirker det saken?

– Jeg tror Saudi-Arabia har stolt på sin geopolitiske posisjon lenge, og dermed ikke følt på presset til nå. Men med en kombinasjon av press fra folk og toppledere kan de ikke lengre ignorere saken.

Kunne vestlige land gjort mer?

– Ja, det er helt åpenbart. De kunne vært tøffere overfor Saudi-Arabia, og vært tydeligere på at deres forhold avhenger av at landet viser en positiv utvikling på menneskerettigheter.

Mer fra Dagsavisen