Verden

Skyter vekk håp om snarlig endring

Håpet om en normalisering av forholdet mellom Nord-Korea og omverdenen er svekket idet den omstridte rakettoppskytingen nærmer seg.

Verdens mest isolerte land har ingen planer om å bøye seg for presset om ikke å gjennomføre rakettoppskytningen. Oppskytingen kan skje når som helst innen søndag, da den lenge planlagte og svært storslåtte 100-årsmarkeringen for Kim Il-sungs fødsel finner sted.

Samtaler i det blå

Dermed svekkes det forsiktige håpet som oppsto tidligere i vinter om en tilnærming mellom Nord-Korea og omverdenen, da det i februar ble meldt at Nord-Korea hadde gått med på midlertidig stans av anriking av uran og av all testing av atomvåpen og langdistanseraketter. I bytte skulle USA gi mathjelp til den fattige befolkningen i Nord-Korea. Nå blir alt lagt på is.

- Vi vil få en rakettoppskytning, og kanskje en ny kjernefysisk test etter det. USA vil holde tilbake mathjelpen, og så vil eventuelle samtaler mellom Nord-Korea og USA igjen skyves fram i tid, sier forsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) til Dagsavisen.

Vil ikke tape ansikt

Oppskytningen av en satellitt er ment å være høydepunktet i forbindelse med at det søndag er 100 år siden Kim Il-sung ble født. Ifølge Nord-Koreas talsmann var oppskytningen av raketten beordret av lederen Kim Jong-il i fjor, før han døde, påpeker Mark Fitzpatrick, direktør for ikkesprednings- og nedrustningsprogrammet ved Institutt for strategiske studier i London.

- Med tanke på folkets tilknytning til den avdøde lederen, er det ingen mulighet for at Nord-Korea går tilbake på dette uten å tape ansikt, sier Fitzpatrick til BBC.

Nord-Korea sier oppskytningen av satellitten er en del av et sivilt romfartsprogram, mens Sør-Korea, USA og andre vestlige land tror oppskytningen samtidig er ment som en test på om raketten også kan frakte kjernefysiske våpen. Nord-Korea foretok i 2006 og 2009 lignende oppskytninger som ble etterfulgt av kjernefysiske tester.

- Hvis vi får en gjentakelse av 2006 og 2009 innebærer det at Nord-Korea tar et nytt steg mot en kjernefysisk krigføringsevne, sier Sverre Lodgaard, som påpeker at det i all hovedsak er den samme teknologien som ligger til grunn enten det dreier seg om en satellittoppskyting eller en ballistisk rakett.

Fattigdom og sult

Så langt har det vært få signaler på noen ny kurs etter at den unge Kim Jong-un tok over etter faren Kim Jong-ils død i desember. Men landet er fattig, og store deler av befolkningen lider under matmangel. Det var derfor et lite håp i februar om at avtalen mellom USA og Nord-Korea kunne bety et første skritt mot bedring for befolkningen, gjennom den planlagte matvarehjelpen, og at det på sikt kunne bety nye forhandlinger om Nord-Koreas atomprogram.

USAs utenriksminister Hillary Clinton advarer Nord-Korea mot oppskytningen.

- En slik oppskytning vil gi næring til synet om at nordkoreanske ledere anser forbedring av forholdet til omverdenen som en trussel mot deres system, sa Clinton i en tale denne uka.

Men alle berørte parter er i prinsippet interessert i en ny forhandlingsrunde, påpeker Sverre Lodgaard.

- For USA og andre land er dette måten å forsøke å stanse og reversere programmene på. Nord-Korea er også interessert i nye samtaler, landet trenger økonomisk assistanse, en gradvis fjerning av sanksjonene, en normalisering av forholdet til omverdenen og ikke minst sikkerhetsgarantier, sier Lodgaard.

Prestisje

Men hva avtalen i februar egentlig gikk ut på, er det nå oppstått uklarhet rundt. Nord-Korea hevder at landet presiserte at denne satellittoppskytingen skulle holdes utenfor, mens USA sier landet presiserte at enhver oppskyting i det ytre rom ville være brudd på avtalen. Dette sier også FN-resolusjonen som forbyr Nord-Korea å teste langtrekkende raketter.

Uansett synes det viktig for Nord-Korea ikke å gi etter på et viktig tidspunkt som dette. 100-årsmarkeringen i disse dager er planlagt i flere år.

- Regimet har ikke for vane å bøye seg for press, men det er ekstra mye prestisje involvert i dette nå, påpeker Lodgaard.

Dermed ligger det an til fortsatt kjernefysisk aktivitet i Nord-Korea.

- All erfaring viser at i perioder hvor det ikke har pågått forhandlinger eller er gjort avtaler, har Nord-Korea utnyttet tida til å utvikle sin kjernefysiske kapasitet, sier Lodgaard.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen