Ei lita jente blir reddet ut fra en sammenrast bygning i Douma i Øst-Ghouta utenfor Damaskus. Ifølge lokale kilder har regjeringsstyrker sluppet såkalte tønnebomber over området. Bildet ble tatt 22. august. FOTO: BASSAM KHABIEH/NTB SCANPIX

Skylder på Europa

President Bashar al-Assad anklager Europa for å ha forårsaket flyktningkrisen.

 

RAMALLAH (Dagsavisen): Etter at Russlands president Vladimir Putin sendte avgjørende militære forsterkninger til regimet i Damaskus, svarte Assad i går med å gi et sjeldent intervju med russisk presse.

– Det er Europa som bærer ansvaret ettersom de har støttet og fostret terrorismen. Europa kaller terroristene for «moderate», og deler dem inn i grupper. Men de er alle ekstremister, sa Assad, og siktet til opposisjonsgruppene som støttes av Vesten.

Mens Assad snakket med pressen, gikk hans styrker til angrep mot posisjoner tilknyttet Den islamske staten (IS) nær storbyen Aleppo. Krigen fortsetter uavbrutt. Ifølge Abu Walid, en opposisjonell i området som snakket med syriske eksil-journalister i nettstedet Syria Direct i nabolandet Jordan, deltok selv sjiamilitser fra Irak i angrepet i Aleppo.

LES OGSÅ: – Vi har grått for folket vårt

Arabisk selvkritikk

Borgerkrigen i Syria har vart i over fire år, og minst 250.000 mennesker er drept. FN har sluttet å telle antall døde. Over 8 millioner er på flukt.

Nå øker sinnet over det som skjer, også i Midtøsten. Anssam Gibani, en ung mann fra Libya, luftet sin frustrasjon på Twitter.

– Jeg skammer meg, jeg skammer meg over arabere, skrev han, og la sarkastisk til «La humaniteten hvile i fred».

Gibani er én av tusener i regionen som nå uttrykker sitt sinne på nettet.

Kritikken har spredt seg til de mer etablerte mediene. Khaled al-Dakheel, en intellektuell fra Saudi-Arabia, skrev i forrige uke at den arabiske verden ennå ikke har utviklet verktøyene som skal til for å komme seg ut av krisen som herjer i Midtøsten.

– I mer enn ett århundre har politiske og religiøse ledere, intellektuelle, journalister og kunstnere uavbrutt latterliggjort Vesten. De skylder alltid på Vesten. Men de tilbyr ikke noe alternativ selv. Bortsett fra krig og borgerkrig, skrev al-Dakheel i al-Hayat, en innflytelsesrik arabiskspråklig avis som kommer ut i London.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Manipulert bilde

Dianna Moukalled, en velrenommert libanesisk kommentator som skriver i avisen Asharq al-Awsat, går enda lenger og mener at kriger som i Syria er mulig fordi for mange av hennes journalistkollegaer har vært villige til å samarbeide med diktatorer. Resultatet, ifølge Moukalled, er at for mange i regionen har et manipulert bilde av virkeligheten.

– Journalistene har støttet diktatorer, de har støttet fengsling, drap på aktivister og de har sett en annen vei når det gjelder tortur. Og ikke minst, de har støttet undertrykking av minoriteter, skrev hun denne uka.

LES OGSÅ: Merkel gir seg ikke