USAs president Barack Obama og Cubas president Raul Castro møttes i går i Havanna. FOTO: NTB SCANPIX

Skriver historie på Cuba

I dag taler Obama til det cubanske folk, i går møtte han president Castro. Alt er historisk under det første besøket på 88 år av en amerikansk president.

Asfalthull er fikset, fasader er malt. Besøket av president Barack Obama og familien er forberedt i lang tid, og i dag skal Obama tale direkte til det cubanske folk.

Dagens leder: Gledelig på Cuba

88 år

Ikke siden 1928 har en sittende amerikansk president satt bena på cubansk jord. Den gang var det president Calvin Coolidge.

– Det tok ham tre dager å komme hit. Det tok meg bare tre timer, påpekte Obama like etter at han ankom søndag kveld.

Og avstanden mellom de to landene blir bare kortere og kortere på så mange vis. President Barack Obamas besøk markerer den historiske oppmykningen av forholdet mellom de to landene som er innledet de siste par år.

– Dette er et historisk besøk, og en historisk mulighet, sier Obama.

Les også: Jubler over nye tider på Cuba

Møtte Castro

I går møtte Obama president Raul Castro i Revolusjonspalasset. Det var fjerde gang de to presidentene møttes, men første gang på Cuba. Noe møte med Rauls storebror Fidel er det ikke lagt opp til.

Det var i desember 2014 at de to landene kunngjorde at de vil jobbe for en normalisering av forholdet seg imellom. Det førte til direkte samtaler mellom Obama og Castro, at USA fjernet Cuba fra listen over stater som støtter terrorisme, og at USA gjenåpnet ambassaden på Cuba.

Det har også blant annet blitt inngått kommersielle avtaler rundt telekommunikasjon og planlagt fast ruteflyforbindelse mellom USA og Cuba.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mange hindre

Men en rekke vanskelige saker gjenstår fortsatt:

USAs handelsblokade mot Cuba er fortsatt ikke hevet. Cuba sier fjerning av disse sanksjonene er helt nødvendig for å stabilisere båndene mellom de to landene. Men dette kan ikke Obama tvinge gjennom: Republikanerne har flertall i Kongressen, og det er sterk motstand i Kongressen mot en heving før Cuba gjør store skritt mot demokratisering.

USA mener Cuba må bedre menneskerettighetssituasjonen, blant annet fengslingen av politiske dissidenter. Obama tar opp dette under sitt besøk, men Cuba sier det ikke vil ha innblanding i «interne anliggender».

En annen vanskelig sak er den amerikanske marinebasen på Guantánamo Bay må gis tilbake til Cuba før de to landene kan få et normalisert forhold.

Les også: Cuba – et land i forandring

Med familien

Obama er på Cuba med hele familien; både kona Michelle og døtrene Sasha og Malia er på plass. Det første presidenten gjorde var å besøke den gjenåpnede amerikanske ambassaden i Havanna, før familien gikk i regnværet gjennom Havannas gamleby, til ære for fotografer og de oppmøtte tilskuerne, både lokale og turister.

Les også: Obama: – Den kalde krigen er over for Cuba