Verden

Skjør våpenhvile i Jemen

Saudi-Arabia erklærte i går en fem dagers pause i sin bombardering av Jemen etter at 120 mennesker har blitt drept av raketter som slo ned i sivile hus.

Bilde 1 av 2

JERUSALEM (Dagsavisen): Mørket hadde lagt seg over Mokha, en landsby ved Rødehavskysten, da de saudiarabiske flyene plutselig dukket opp i skyene. Bare sekunder senere var helvetet løs.

De første bombene jevnet et boligkvartal med jorden. Så brøt en brann ut på stedet, og senere skulle hjelpemannskapet finne forkullede lik av både barn og eldre.

– Noen av likene var også revet i filler, og måtte begraves i en massegrav, fortalte øyenvitnet Wahib Mohammad til lokale journalister i Jemen.

Minst 120 mennesker ble drept i dette angrepet alene. Verken Saudi-Arabia eller deres fiender, houthi-opprørerne, har vist nevneverdig hensyn til sivile, men etter angrepet i Mokha erklærte Riyadh omsider en ensidig våpenhvile – av «humanitære årsaker».

LES OGSÅ: Mot humanitær krise i Jemen

Tatt Aden

Våpenhvilen kommer mens Saudi-Arabia og koalisjonen av sunnimuslimske stater gjør framskritt i sin kamp mot houthiene, som støttes av Iran. I de siste dagene har koalisjonen til og med erobret den viktige kystbyen Aden.

Men Jemen er i ruiner. I de siste fire månedene har over 3.600 mennesker blitt drept i krigshandlingene, over halvparten av dem sivile. Hele 21 millioner av landets befolkning på 25 millioner trenger nå «assistanse av forskjellig grad», ifølge FN.

Forrige tirsdag, for første gang på fire måneder, kunne et skip med nødhjelp omsider legge til kai i Aden. Båten kom med 3.000 tonn mat. Dette skal være tilstrekkelig til å brødfø 180.000 mennesker i en måned.

Jemen har lenge vært fattig, og selv før borgerkrigen brøt ut trengte 10 prosent av befolkningen hjelp til å skaffe seg daglig mat. Men nå, etter fire måneder med krig, er landet på kollapsens rand – med alt hva det innebærer av humanitær katastrofe og flyktningstrømmer.

I 20 av landets 22 regioner er selv vann blitt en mangelvare. Over 70 prosent av skolene er stengt. Og til tross for Riyadhs pause i bombingen, ser en foreløpig ingen tegn til løsning på konflikten.

– Lidelsene til sivilbefolkningen har nådd et nivå vi aldri tidligere har sett, sier lederen av Røde Kors i Jemen, Antoine Grand til den arabiskspråklige nyhetskanalen Al-Jazeera.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Luksus

Og mens Riyadh forbereder nye angrep mot sin fattige nabo i sør, kunne kongen av Saudi-Arabia reise på ferie til den franske rivieraen. Det skaper i seg selv overskrifter. For mens Jemen er på randen av katastrofe, ankom styrtrike kong Salman i helgen Nice med en betjening på over 1.000 mann.

Kong Salman fikk stengt av stranden i området han skal bo, Vallauris, noe som fikk sinnene til å koke blant lokale franskmenn. Over 100.000 innbyggere i regionen har underskrevet et protestbrev med den saudiarabiske kongens innfart.

– Vi forstår sikkerhetsbehovene og nasjonens større interesser, men ingen kan stille seg selv over landets lover, skrev den lokale ordføreren Michelle Salucki.

Ifølge Reuters skal den lokale hotellnæringen ha svart med entusiasme, trolig ettersom halvparten av rommene er booket av saudiarabere.

Begge nabolandene, styrtrike Saudi-Arabia og fattige Jemen, har vært dypt involvert i Den arabiske våren, som startet i 2010. Demonstranter i Jemens hovedstad Sana’a greide i 2011 omsider å tvinge president Ali Abdullah Saleh fra makten. Regimet som fulgte var imidlertid ikke stort bedre, og landet ble mer og mer kaotisk.

LES OGSÅ: Trøbbel i Det saudiske hus

Maktkamp

Saudi-Arabia har sett det som sin rolle å rulle tilbake Den arabiske våren. Riyadh støtter i dag aktivt president Abdel Fattah al-Sisi i Egypt, mannen som veltet det folkevalgte styret til Det muslimske brorskap.

Som et religiøst og fundamentalistisk land skulle Saudi-Arabias ledere i utgangspunktet finne felles språk med islamistene som tidligere styrte i Kairo. Men tanken om at folkevalgte styrer skulle bli normen i Midtøsten ble en trussel for mye å svelge for de autokratiske lederne i Riyadh. I dag er Saudi-Arabia engasjert i en regional dragkamp om makten med sin erkerival, sjiamuslimske og persiske Iran, en dragkamp som utspiller seg i Syria, Irak, Libanon og Jemen.

Mer fra Dagsavisen