Flypassasjerer i sikkerhetskonrollen ved Kennedy airport. Nå skjerper amerikanske myndigheter sikkerhetstiltakene ved flyplasser i utlandet som har direkte forbindelser med amerikanske lufthavner. FOTO: AFP PHOTO/NTB SCANPIX

Skjerper sikkerheten ved flyplasser

TERRORFRYKT: USA skjerper sikkerhetstiltakene ved flyplasser i land som har direkteflyginger til amerikanske byer. Dette får foreløpig ikke konsekvenser for avganger fra Norge.

Det nasjonale sikkerhetsdepartementet i Washington opplyser om skjerpelsen onsdag, men vil ikke utdype hvilke land eller lufthavner tiltakene gjelder. De vil heller ikke avsløre noe om hva de strengere sikkerhetstiltakene vil innebære.

– Vi utveksler ferske og relevante opplysninger med våre utenlandske allierte, og vi konsulterer luftfartsindustrien, sier USAs sikkerhetsminister Jeh Johnson.

 

Har ikke hørt noe

Det er foreløpig ikke klart om de nye kravene fra USA får noen praktiske konsekvenser for passasjerer ved norske flyplasser.

– Dette betyr foreløpig ingenting. Vi har ikke fått noen beskjed ennå, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn til NTB. Han henviser til Luftfartstilsynet, som fører «tilsyn med (...) aktørene i norsk luftfart». Tilsynet definerer sin hovedoppgave som å bidra til «økt sikkerhet i all norsk sivil luftfart».

– Dette får foreløpig ikke konsekvenser for norske flyplasser og passasjerer. Jeg kjenner ikke til at vi har fått noen forespørsel om økt kontroll, sier tilsynets kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen torsdag morgen. Han minner om at sikkerhetsnivået på flyplassene generelt er høyt.

 

Syria-reisende

Kunngjøringen kom rett før USAs nasjonaldag 4. juli, men amerikanske myndigheter vil ikke si om det er avdekket en spesifikk trussel.

Bakgrunnen er frykt for at terrorgrupper i Syria og Jemen er i ferd med å lage en ny type «usynlige» bomber som de akter å smugle om bord i fly. Bomber som ikke oppdages av metalldetektorer eller av bombehunder. I helgen advarte president Barack Obama om trusselen fra europeiske borgere som kommer tilbake fra opphold hos ytterliggående grupper i Syria. Mange av dem vil lett kunne reise inn i USA.

 

Skjerpet i London

Britiske myndigheter har allerede reagert på den amerikanske advarselen. Ifølge The Guardian vil sikkerheten ved britiske flyplasser bli skjerpet. En talsmann for det britiske transportdepartementet forsikrer om at passasjerene ikke kommer til å merke noe til endringene.

Men trusselnivået der blir foreløpig ikke endret, og forblir på «betydelig».

En talsmann for Heathrow, Europas største flyplass målt i antall passasjerer, avviser å kommentere saken overfor The Guardian.