Skifter ut toppen etter velgerstraff

FRANKRIKE: Velgernes straff av Sosialistpartiet i lokalvalget får sterke følger nasjonalt: François Hollande skifter ut statsministeren i håp om å rette opp skuta.

Det er snart to år siden euforiske sosialister i Paris‘ gater jublet François Hollande fram etter seieren ved presidentvalget. Han var mannen som skulle redde den franske økonomien og gjeninnføre moralen etter forgjengeren Nicolas Sarkozy. Lokalvalgene søndag ga Hollande og sosialistene en foreløpig dom: Partiet tapte makten i mer enn 150 byer med mer enn 9.000 innbyggere.

I går kom første mottrekk fra Hollande: statsminister Jean-Marc Ayrault byttes ut i håp om å puste nytt liv i regjeringen. I en tale i går kveld varslet Hollande at innenriksminister Manuel Valls (51) blir ny statsminister.

Sosialistpartiet og andre på venstresiden fikk totalt 40,5 prosent av stemmene nasjonalt, mens høyrepartiet UMP og allierte fikk 46 prosent av stemmene, ifølge France 24. Nasjonal Front på ytre høyre gjorde sitt hittil beste lokalvalg med sju prosent oppslutning og makt i minst 11 byer.

 

Lovet for mye

- Vi har fått en svært alvorlig advarsel, sier Ségolène Royal, Hollandes ekssamboer og sosialistenes tidligere presidentkandidat, etter valget.

Hollande har fått de økonomiske og politiske realiteter i ansiktet, mener professor og Frankrike-kjenner Raino Malnes ved Universitetet i Oslo.

- Den enkle forklaringen på dette valgresultatet er at Hollande lovet at alt skulle bli veldig mye bedre veldig fort. Ingenting er blitt merkbart bedre, simpelthen fordi det ikke var mulig å gjøre slutt på den økonomiske krisen over natten. I tillegg har regjeringen vært plaget av indre spenninger. Miljøpolitikken har skapt folkelig opprør i Bretagne, og familiepolitikken har opprørt katolikker over hele Frankrike. Det eneste Hollande har lykkes skikkelig med, er en militær aksjon i Mali, sier Malnes til Dagsavisen.

Han understreker at selv om nederlaget er åpenbart for sosialistene, virker det større enn det er fordi partiet gjorde et brakvalg forrige lokalvalg, og dermed hadde makten i uvanlig mange kommuner - dermed ble fallhøyden stor.

Sosialistpartiets store trøst er dessuten resultatet i Paris: hovedstaden får sin første kvinnelige ordfører i sosialistiske Anne Hidalgo, som vant klart mot sin konservative motstander. At sosialistene får makten i Paris anses som et viktig plaster på såret.

 

Kort effekt

Å få arbeidsledigheten ned var Hollandes løfte nummer en foran presidentvalget. Dette har ikke skjedd.

- I tillegg gikk han for to år siden til valg som en tradisjonell sosialist og lovte større offentlig aktivitet, og sterkere kontroll med kapitalkreftene. I stedet har han endt opp med å love lavere skatter. Inntrykket av ham som en sterk og handlekraftig leder er blitt svekket, sier Malnes.

Dette påpekes også av opposisjonen.

- Spørsmålet er: Hva vil François Hollande med landet vårt? Det folk ønsker mest av alt er effektivitet og resultater, sa UMP-leder Jean-François Cope til RTL radio i går.

Hollande gikk også til valg på å innføre en høyere moralsk standard, men er blitt rammet av flere uheldige saker. Tidligere budsjettminister Jerome Cahuzac måtte blant annet gå av da det viste seg at han hadde hemmelig konto i et skatteparadis.

Malnes tror utskiftninger i regjeringen kan ha en viss effekt, men ikke langvarig.

- Det kan nok trenges en statsminister som det stråler sterkere ideologisk engasjement og større politisk autoritet fra. Men utskiftninger i seg selv har gjerne kortvarig effekt. Det er risikabelt å skru opp forventningene hvis de oppskrudde forventningene ikke innfris. Dommen over fasadepolitikk kan være hard, sier Malnes.

 

Nasjonal Front fram

Nasjonal Front med leder Marine Le Pen i spissen kan notere seg stor framgang, og forbereder nye seirer i valget på Europaparlamentet om bare to måneder. Da kan partiet bli største parti - det er et valg der mange velger å stemme i protest, og opererer med et proporsjonalt system der Nasjonal Front vil få større utslag i antall representanter enn det får ved lokalvalgene i Frankrike.

- Et brakvalg i mai for Nasjonal Front vil styrke partiet, og gi mye selvtillit og oppmerksomhet. Men hvordan partiet vil gjøre det lokalt framover, er usikkert. Nasjonal Front har hatt ordførere tidligere, men mange av dem har ikke lykkes. Det gjenstår å se hva de kan få ut av dette - de sliter med å stable på beina folk som kan utøve politikk på en kompetent måte, sier Raino Malnes.

asne.gullikstad@dagsavisen.no