Verden

Skaper fullt kaos i Labour

Over 3.000 mennesker er blitt kastet ut fra valget på ny Labour-leder fordi de ikke egentlig er Labour-tilhengere. Jeremy Corbyns kometreise ryster partiet.

Labour-toppene fortviler og kommentatorene snakker om politisk selvmord. Den radikale grasrota jubler og har fått ny giv, mens konservative politikere sitter musestille i båten og nyter det de ser.

Noen konservative velgere har sågar meldt seg som tilhengere av Labour for å kunne stemme på Jeremy Corbyn i partiledervalget – en kandidat de tror vil holde Labour i skyggenes dal i lang tid framover dersom han blir neste leder.

Favoritten Jeremy Corbyn har skapt full debatt – ikke bare rundt Labours politikk, men rundt hele ordningen partiet har valgt for å velge sin leder.

LES OGSÅ: Er han Labours neste leder?

Tory-stemmer?

66-åringen ser ut til å være på full fart inn i jobben som Labours neste leder. Den erfarne parlamentarikeren som før sommeren var outsideren blant de fire kandidatene, leder klart på målingene.

Avstemningen pågår, og Labour jobber nå med å luke ut folk som vil være med på valgprosessen for å stemme på Corbyn, men som egentlig er ikke er på Labours lag. Blant de over 3.100 personene som er luket ut, viste 400 seg å være folk stom støtter det konservative partiet. Hele 1.900 mennesker er folk fra ulike grupper på venstresiden, blant annet partiet De Grønne, skriver avisen The Independent.

Mens de konservative «infiltratørene» ønsker Corbyn som Labour-leder fordi de tror det kan svekke Labour, er mange av de andre registrerte personer som oppriktig støtter Corbyns ideer og mener Storbritannia må ta et stort skritt i hans retning.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Ingen god reklame

Felles for dem er at de ikke har noen særlig tilknytning til partiet, og her ligger debatten: for å stemme i valget til ny Labour-leder må man enten være partimedlem, tilknyttet via en fagforening, eller såkalt «registrert tilhenger». For å bli det siste må man betale tre pund og bekrefte at man deler partiets verdier.

Partiet har nå gått med på å sjekke mistenkelige registrertes tidligere stemmehistorie etter press fra kampanjeteamene rundt de tre andre kandidatene, Andy Burnham, Liz Kendall og Yvette Cooper. Folk som har stemt andre partier tidligere vil ikke automatisk utelukkes, men vil bli sjekket grundigere, skriver avisen The Guardian.

– Jeg tror ikke dette er en veldig god reklame for Labour, sier Labour-parlamentsmedlem Ian Austin til BBC. Han er en av mange som er kritiske til prosessen rundt ledervalget.

Mer enn 600.000 mennesker deltar trolig i stemmeprosessen. Valgsystemet ble noe endret etter den famøse brødreduellen mellom David og Ed Miliband, som endte med at Ed snappet seieren foran favoritten David, på grunn av stemmene fra fagforeningene. Under den gamle ordningen ble stemmene fra fagforeningene, partimedlemmene og parlamentarikerne vektlagt i tre like deler. Med den nye ordningen er det «én person – én stemme», og ønsket var å sikre at den neste lederen har «bred appell».

Mange av dem som nå strømmer til for å bli med på stemmegivningen er trolig Corbyn-tilhengere, men nok også en del motstandere som vil motvirke Corbyn-manien.

Enkelte advarer mot å trekke konklusjonen om at Corbyn vinner for tidlig: I Storbritannia har man valgresultatet fra mai friskt i minne: Mens målingene tydet på jevnt løp og ikke noe rent flertall til noe parti, ble så å si alle tatt på senga valgnatten: De konservative fikk rent flertall, og Labours tap var mer knusende enn noen kunne forestille seg.

LES OGSÅ: Labours veivalg

«Politisk impotent»

Mange av Corbyns tilhengere er folk som ellers ikke ville engasjert seg, men som føler den radikale veteranen bringer noe nytt og annerledes inn i kampen mot de andre kandidatene, som av mange oppleves som mer strømlinjeformede. Han er klart forankret på venstresiden i Labour, går til valg med et klart budskap mot kuttpolitikken, og har i løpet av sine 32 år som parlamentsmedlem for Islington North i London stadig stemt imot sin egen partiledelse.

Corbyn fikk nylig en boost da 41 ledende økonomer stilte seg bak hans økonomiske politikk, som blant annet innebærer renasjonalisering av flere institusjoner.

Men sentrale nåværende og tidligere Labour-topper har nærmest stått i kø for å advare mot å stemme på Corbyn, som de ikke bare er politisk uenig i, men også mener ikke er valgbar som statsminister.

Blant dem er tidligere statsminister Tony Blair, tidligere statsminister Gordon Brown, tidligere Labour-leder Neil Kinnock, tidligere Labour-lederkandidat og utenriksminister David Miliband, de tidligere statsrådene Alan Johnson og Jack Straw og den tidligere valgstrategen Alastair Campbell.

Mer overraskende er skepsisen også blant enkelte av Corbyns meningsfeller, som parlamentariker Paul Flynn, som kaller seg venn og alliert av Corbyn, og som støtter mange av hans politiske synspunkt.

– Så hvorfor stemmer jeg ikke på ham som Labour-leder? Det er fordi Labour er et nasjonalt politisk parti, ikke en pressgruppe. Det er forgjeves å være ideologisk perfekt, men politisk impotent. Vi kan endre leder, vi kan ikke endre folket, skriver Flynn i en blogg.

Corbyn og hans tilhengere tror derimot at folk er klare for retningen han representerer. Hvem som blir neste leder blir klart 12. september.

Mer fra Dagsavisen